Ga naar de inhoud

Verantwoord buiten sporten

Met de eerste voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen kunnen kinderen en jongeren sinds 29 april 2020 onder voorwaarden en onder begeleiding buiten sporten. 

Beweging en sport is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom is er onder voorwaarden dus de mogelijkheid hen weer met vriendjes en teamgenootjes te laten spelen en sporten. Degene die de sportactiviteiten organiseert en begeleidt heeft overigens de verantwoordelijkheid voor de sportactiviteiten zelf. Het is belangrijk dat ze dit in een protocol vastleggen. Zo heeft de vereniging een helder handelingskader en laten ze richting de sporters zien dat er ook daadwerkelijk verantwoord gesport kan worden. Ook het naleven van het protocol is een verantwoordelijkheid van de vereniging zelf.

Veel waardevolle informatie staat bijvoorbeeld de website het NOC*NSF. Het basisprotocol geeft richting om het sporten weer op een verantwoorde manier op te pakken. Het protocol vindt u op nocnsf.nl/sportprotocol

De gemeente houdt vinger aan de pols en kan steekproefsgewijs controles uitvoeren. Vragen of meldingen kunt u sturen naar het emailadres handhaving@brummen.nl.

De hoofdregels voor het buiten sporten

  • Voor jongeren tot en met 12 jaar geldt dat zij geen 1,5 meter afstand moeten houden tijdens het sporten. Sporten is georganiseerd met begeleiding en is enkel in de buitenlucht toegestaan. Er is geen maximale groepsgrootte.
  • Jongeren tot en met 18 jaar moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook sporten zij georganiseerd met begeleiding in de buitenlucht. Er is geen maximale groepsgrootte. 
  • Voor volwassenen, boven de 18 jaar, geldt dat zij altijd 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Ook wanneer zij sporten met begeleiding.

Mogen jongeren buiten samen spelen of sporten op sportlocaties en pleintjes?

Ja, jongeren tot en met 18 jaar mogen buiten samen spelen of sporten op sportlocaties en pleintjes. Er is namelijk weinig risico dat jongeren het coronavirus verspreiden. Kinderen tot en met 12 jaar mogen op veldjes en pleintjes zelf vrij spelen en sporten. Hierbij hoeven zij geen 1,5 meter afstand te houden. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen georganiseerd sporten met een trainer. Zij moeten tijdens het sporten 1,5 meter afstand houden.

Wat zijn de spelregels voor jongeren tot en met 18 jaar?

Jongeren tot en met 18 jaar mogen samen trainen in de buitenlucht. Wedstrijden, competities en toernooien zijn verboden. Iedereen moet zich tijdens de trainingen houden aan de hygi├źnemaatregelen van het RIVM: 

  • Voor en na het trainen handen wassen;
  • In de binnenkant van de elleboog niezen en hoesten;
  • Geen handen schudden;
  • 1,5 meter afstand tot elkaar houden, ook tijdens het sporten. Dit geldt niet voor kinderen tot en met 12 jaar.

Kunnen jongeren op sportaccommodaties terecht om te sporten?

Jongeren tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten trainen op een sportaccommodatie. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten tijdens het sporten 1,5 meter afstand houden. Voor de jeugd tot en met 12 jaar geldt dat niet.
Sporthallen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij sportverenigingen en sporthallen blijven dicht.

Mogen kinderen die geen lid zijn van een club ook op de sportaccommodaties sporten? 

Ja, kinderen en jongeren moeten zoveel mogelijk de kans krijgen om mee te doen. Ook als ze geen lid zijn van een vereniging. NOC*NSF en de sportbonden geven aan hoe kinderen veilig op sportaccommodaties kunnen sporten. Bekijk het Protocol verantwoord sporten kinderen en jeugd op de website van NOC*NSF.