Ga naar de inhoud

Op zoek naar een nieuwe dorpsdichter

zaterdag 10 maart 2018

Sinds mei 2016 heeft de gemeente Brummen een dorpsdichter, Laurens Hoevenaren. Zijn termijn van twee jaar loopt binnenkort af en wij zijn op zoek naar een nieuwe dorpsdichter (m/v). Kandidaten moeten uiteraard woonachtig zijn in onze gemeente. Zij kunnen zich melden bij de werkgroep Taalmarkt via dit mailadres. Doe dit voor 31 maart met een goede motivatie en een gedicht over de gemeente Brummen.

Het dorpsdichterschap is belangrijk, want poëzie is een uiting van emotie en verstand. Het kan een samenbindende factor zijn tussen burgers, met name in roerige tijden, bij bijzondere gebeurtenissen en herdenkingen. De dorpsdichter heeft als taak de gevoelens van de burger te verwoorden in poëzie. De term dorpsdichter geeft aan dat het gaat om iemand die kennis heeft van en gevoel bij dat wat zich in de dorpen en buurtschappen van onze gemeente afspeelt. Een voorwaarde is dat de dichter eerder werk heeft gepubliceerd dat een indruk kan geven van diens vakmanschap.

Van de dorpsdichter wordt het volgende verwacht: de dichter maakt 5 tot 6 keer per jaar een nieuw gedicht. De dichter geniet een grote vrijheid om kritisch te reageren op ontwikkelingen in de Brummense samenleving. Dat gebeurt opbouwend en op een manier die grote delen van de bevolking aanspreekt. De gedichten worden geschreven in het Nederlands. De dichter zal voor de taak van dorpsdichter voor twee jaar beschikbaar zijn. De dichter is bereid om bij verschillende gelegenheden voor te dragen uit eigen werk.

De uiteindelijke keuze voor een nieuwe dorpsdichter wordt gemaakt door een 3-koppige jury die bestaat uit de huidige dorpsdichter, de voorzitter van de Culturele Stichting en een vertegenwoordiger van de werkgroep Taalmarkt. Meer weten? Stel dan je vraag aan de werkgroep Taalmarkt.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/archief/2018/03/nieuwsitem/op-zoek-naar-een-nieuwe-dorpsdichter-7687.html