Ga naar de inhoud

Natuurbrandbestrijding: tips voor recreanten

donderdag 25 juni 2020

Het blijft natuurlijk altijd belangrijk om op te passen met vuur in de natuur. Vooral als het langere tijd droog is, moeten we allemaal samen – inwoners, natuurbeheerders, brandweer, gemeenten, recreatieondernemers -  extra alert zijn op het ontstaan van natuurbrand. De Veiligheidsregio's Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Midden hebben samen met de provincie Gelderland een flyer ontwikkeld met tips om een natuurbrand te voorkomen.

De veiligheidsregio's zetten zich naast de operationele voorbereiding op de bestrijding van natuurbranden, nu vooral ook in op het voorkomen en beheersen van natuurbranden. Dat doen ze bijvoorbeeld met het project 'Gebiedsgerichte aanpak natuurbrandbeheersing Veluwe en Achterhoek'. Dit is een project van de veiligheidsregio's Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Midden, samen met de provincie Gelderland. Hierbij worden gezamelijk met alle belanghebbenden maatregelen bedacht en uitgevoerd om de risico's van natuurbranden te verkleinen. 

In de flyer voor recreanten in natuurgebieden staat wat u kunt doen om een natuurbrand te voorkomen en wat te doen bij een natuurbrand. Een paar tips:

  • informeer eerst of open vuur of bbq op houtskool is toegestaan.
  • kijk of hiervoor aangewezen plaatsen zijn
  • houd altijd een blusmiddel bij de hand, zoals een emmer met water of zand.

Tips voor brandveilig gedrag in de natuur en zelfredzaamheid per doelgroep (bewoners, recreanten, recreatie-ondernemingen en zorginstellingen in natuurgebieden) staan handig gebundeld op de website van de VNOG. Of kijk voor meer informatie over natuurbrand brandweer.nl/natuurbrand.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/aanpak-natuurbrandbestrijding-tips-voor-recreanten.html