Ga naar de inhoud

Bladeren in uw tuin laten liggen of opruimen?

donderdag 29 oktober 2020

Het najaar is voor veel mensen weer het sein om de tuin op te ruimen of nog een keer te snoeien voordat de winter haar intrede doet. Maar wat te doen met het tuinafval? Zoveel als past kan worden afgevoerd in de groene container. Het kan zijn dat na een enthousiaste snoeironde de container al snel vol is. Het is dan een idee om overgebleven groen tijdelijk op te slaan in zakken of onder een stuk plastic voor de volgende leging van uw container. Maar bladeren vormen niet alleen maar een probleem. Wellicht is het zelfs een beter idee om uw bladafval te laten liggen!

Het vallen van het blad is namelijk al een voorbereiding van de boom op het nieuwe groeiseizoen. Op de grond zorgen de gevallen bladeren voor een natuurlijk deken als bescherming tegen de vorst. Het blad vormt daarnaast na de inwerking van regen, sneeuw en vorst en met de hulp van insecten en bodemdieren een nieuwe voedingslaag voor het volgende jaar. Met het verwijderen van het blad uit worden deze voedingsstoffen uit de kringloop weggenomen. Onder Rhododendrons en Azalea’s kan het geen kwaad zelfs wat extra blad te laten verteren. Ook bemoeilijkt blad het ontkiemen van onkruidzaden en houdt het bij droogte snelle verdamping tegen.

Groenafval naar het recycleplein

Alleen op het gras, verharding en plaatsen waar de bladeren de beplanting kunnen verstikken, is het beter het blad te verwijderen. Blad dat u wel weghaalt kunt u in de groencontainer gooien of op uw eigen composthoop. Ook kunt u met uw overtollig groenaval terecht bij het recycleplein van Circulus Berkel. U vindt het recycleplein aan de Boggelderenk 3 in Zutphen. Het recycleplein is op maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

Bladbrengpunten

Blad van gemeentebomen dat in uw tuin valt, kan naar een bladbrengpunt worden gebracht. Als u het blad naar de weg veegt, houdt u er dan wel rekening mee dat de wegen en voetpaden veilig en goed begaanbaar blijven. Bladbrengpunten zijn alléén bedoeld voor het blad van gemeentebomen. Regelmatig vinden wij takhout en ander afval dat niet op de bladbrengpunten thuis hoort tussen de bladeren. Door het afvoeren en sorteren van dit afval maakt de gemeente onnodige kosten. Snoeiafval uit uw tuin moet u zelf afvoeren.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/bladeren-in-uw-tuin-laten-liggen-of-opruimen-1.html