Ga naar de inhoud

Blauwalg in vijver landgoed De Wildbaan in Leuvenheim  

woensdag 31 juli 2019

Waterschap Vallei en Veluwe heeft blauwalgen aangetroffen in de vijver bij landgoed De Wildbaan aan de Spankerenseweg in Leuvenheim. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in het water te laten zwemmen of van het water te laten drinken. 

De blauwalgen vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk om het water te verversen, omdat het een stilstaand water is. 

Gevaar voor volksgezondheid

Mensen die in contact komen met het water kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als men via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen. Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water binnenkrijgen dan volwassenen. Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Contact met water vermijden

Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in het water te laten zwemmen of van het water te laten drinken. 

Meer informatie over blauwalg vindt u op de website van Waterschap Vallei en Veluwe

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/blauwalg-in-vijver-landgoed-de-wildbaan-in-leuvenheim.html