Ga naar de inhoud

Boeren voor Biobased Bouwen

woensdag 15 maart 2023

De gemeente Brummen wil boeren een nieuw toekomstperspectief bieden én duurzaam bouwen stimuleren. Daarom hebben we de handen ineengeslagen met een aantal gemeenten in de regio Stedendriehoek en Waterschap Vallei en Veluwe. Samen hebben we het project Boeren voor Biobased Bouwen opgezet. Met als doel: een duurzame keten van plant tot pand.

Vezelgewassen zoals hennep en vlas zijn goed bruikbaar voor duurzame bouwproducten. Bijvoorbeeld voor vezelplaten of isolatiemateriaal. De teelt hiervan is een alternatief verdienmodel voor boeren die geen vee meer kunnen of mogen houden. Het nieuwe gebruik van agrarische grond heeft ook een positief effect op de kwaliteit van bodem en water. Daarnaast zorgen biobased bouwmaterialen voor opslag van CO2. In plaats van stikstofuitstoot zorgt de bouw dan voor opname van stikstof.

In de gemeente Brummen is onder andere bouwstofhandel Warmteplan betrokken. Ook enkele agrariërs zijn er al actief mee bezig. Binnen de keten van plant tot pand leren de ketenpartners van én met elkaar om tot een duurzame samenleving te komen. Met een rendabel verdienmodel voor boeren en bouwers.  

Meer weten? www.boerenvoorbiobasedbouwen.nl
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/boeren-voor-biobased-bouwen