Ga naar de inhoud

Brummense planten en dieren in kaart gebracht

dinsdag 27 juli 2021

Je staat in je eigen achtertuin te genieten van het mooie weer en denkt: ‘Wat kan ik in mijn tuin doen om de natuur een handje te helpen? Meer vogels, meer planten of … wat nog meer eigenlijk?’ Voor antwoorden op deze vragen kunnen inwoners van Brummen vanaf eind dit jaar online een handige kaart bekijken. De gemeente Brummen heeft het bedrijf Econsultancy uit Doetinchem opdracht gegeven de natuur in kaart te brengen in een zogenoemde ‘biomorfologische kaart’; een kaart die de biodiversiteit in een bepaald gebied laat zien.

Met een druk op de knop kun je zien welke soorten planten en dieren bij jou in de buurt voorkomen. De kaart geeft ook aan wat die planten en/of dieren in het gebied nodig hebben en wat je kunt doen om de leefomstandigheden hiervoor te verbeteren. Zo kan iedereen lezen hoe hij of zij een steentje kan bijdragen aan de biodiversiteit in de wijk. De kaart wordt onder meer gemaakt aan de hand van bekende inventarisatiegegevens en kennis van de omgeving. Ook het IVN en Landschapsnetwerk Brummen denken mee en leveren gegevens voor de kaart aan.

Kaart handig bij gemeentelijk onderhoud

De gemeente zet de kaart ook zelf in bij het onderhoud van plantsoenen, wegen en gebouwen. Dit is handig, omdat de gemeente zich moet houden aan de regels van de natuurbeschermingswet. Om die reden werkt de gemeente volgens de ‘gedragscode soortbescherming’ van Stadswerk. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de natuur en dat het werk zo wordt uitgevoerd, dat de natuur er zo min mogelijk last van heeft. Er worden bijvoorbeeld in het broedseizoen geen bomen of struiken gesnoeid en in de winter wordt eerst gekeken of er geen egels in winterslaap tussen de struiken zitten. Soms moet voorafgaand aan onderhoud een ecoloog de plek bekijken. In overleg met de ecoloog wordt dan een goed plan van aanpak gemaakt. Eind 2021 is de kaart online in te zien via de website van gemeente Brummen.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/brummense-planten-en-dieren-in-kaart-gebracht.html