Ga naar de inhoud

Burgemeester hijst 'Orange the World'-vlag

donderdag 25 november 2021

Burgemeester Van Hedel was vanochtend vroeg uit de veren. Dit om samen met twee vertegenwoordigers van de plaatselijke soroptimistclub een vlag te hijsen bij de villa van het Brummense gemeentehuis. Vandaag, donderdag 25 november, start namelijk de door de Verenigde Naties geïnitieerde Internationale campagne tegen Geweld tegen vrouwen. "Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat er juist lokale en regionale initiatieven zijn, die hiervoor aandacht vragen." Niet alleen hees Van Hedel een 'Orange the World'-vlag, ook zijn er vandaag enkele objecten oranje gekleurd, waaronder het gebouw van Reuversweerd, de Pancratiuskerk en de fontein op het plein aan de Stuijvenburchstraat. "Ik hoop dat deze acties een bijdrage leveren aan bewustwording. Geweld tegen vrouwen is onacceptabel."

"Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Dit varieert van seksuele intimidatie tot verkrachting, van huiselijk geweld tot gedwongen huwelijken en genitale verminking", vertellen Jokelien Homans en Rudie van den Berg van Soroptimistclub Zutphen. In Nederland heeft zelfs 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Het komt voor in alle lagen van de bevolking en er rust nog steeds een taboe op, omdat het gepaard gaat met angst en schaamte. Reden dat in veel gemeenten rondom de IJssel objecten oranje kleuren vanwege ‘Orange the World’, de wereldwijde campagne van  de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te  stoppen. Meer dan 100 landen doen hier aan mee, waarbij sinds 2014 het oranje uitlichten van een gebouw een vast onderdeel is. 

‘Schaduwpandemie’

Om hier aandacht voor te vragen start vandaag dus de campagne tegen geweld tegen vrouwen. Orange the World eindigt op 10 december, de Internationale Dag van de Mensenrechten. "Deze campagne is in de huidige coronacrisis harder nodig dan ooit," benadrukt Jokelien. "Door de thuisquarantaines kunnen de spanningen hoog oplopen, met een wereldwijde stijging van huiselijk geweld tot gevolg. Er wordt zelfs gesproken van een ‘schaduwpandemie". Rudie van den Berg vult aan: "Ook graffiti is onderdeel van de campagne, waarbij het doel is om zo veel mogelijk mensen te bereiken met de boodschap dat zij echt wat kunnen  betekenen voor een ander, door onveilige situaties te melden! Met behulp van sjablonen en bus oranje krijtverf, maken we  overal op straat het ‘meld geweld logo’. De krijtverf is niet milieubelastend, verdwijnt vanzelf na enkele weken, en het aanbrengen ervan is niet strafbaar. Dit doen we rondom eerder genoemde gebouwen, maar ook bij huisartsenpraktijken en apotheken op de stoepen: het moet duidelijk zijn dat je geweld kunt melden!"

Meer preventie

Dit jaar staat de campagne voor Nederland in het teken van preventie. Bij de aanpak van geweld ligt meestal de nadruk op signalering, melding en hulpverlening. Deze zaken zijn van cruciaal belang, maar er moet ook gekeken worden naar preventie en investeren in het voorkomen van geweld. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk is dat niet alleen vrouwen en meisjes, maar ook mannen en jongens hierbij betrokken worden en zich uitspreken. Want iedereen kan helpen geweld te voorkomen. De oproep is dit jaar dan ook dat je onderdeel van de oplossing kan zijn door medestander in de strijd tegen geweld te worden. Dit kan door de #medestanderpledge te ondertekenen op orangetheworld.nl waar ook meer informatie te vinden is over de campagne.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/burgemeester-hijst-orange-the-world-vlag.html