Ga naar de inhoud

Campagne om beter te leren lezen en schrijven

donderdag 21 oktober 2021

Ook in onze gemeente zijn er mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. In onze provincie zijn dat in totaal zo’n 200.000 personen. Deze mensen (met Nederlands als moedertaal) hebben bijvoorbeeld moeite met het online betalen van een rekening of hun kind helpen met het huiswerk. Dat is lastig, maar vaak kun je er iets aan doen. Daarom is hiervoor extra aandacht met de campagne ‘Gelderland Geletterd’. Deze Gelderse campagne richt zich op die mensen die de stap om zich aan te melden voor taalcursus nog niet hebben kunnen of durven zetten.

Binnen deze campagne werken veel organisaties samen, zoals taalhuizen, bibliotheken, gemeenten en onderwijs- en welzijnsinstellingen. Allemaal met hetzelfde doel: ervoor zorgen dat Gelderland Geletterd wordt. Het is belangrijk dat mensen niet langer hun probleem verbergen. Niet goed kunnen lezen en schrijven kan een grote belemmering zijn in het dagelijks leven. Het gaat niet alleen om het voorlezen van een (klein)kind, maar ook het kunnen lezen van officiële brieven van het ziekenhuis, belastingdienst of gemeente. Met de campagne willen we dit meer bespreekbaar maken en mensen over een drempel helpen, want je kunt er wat aan doen. 

Positieve verandering

“Ik hoop van harte dat mensen deze kans aangrijpen. Het kan een leven positief veranderen, mede door alle mogelijkheden die met goed lezen en schrijven worden geboden,” zegt wethouder Ingrid Timmer. “We willen dat iedereen in onze gemeente mee kan doen!” Meer weten? Kijk dan op de website www.ikdoeookmee.nl of bel gratis met de Bellijn van Stichting Lezen en Schrijven (0800-0234444).  

Taalhuis

In onze gemeente kunt u terecht bij het Taalhuis Brummen/Voorst. Deze vindt u in de bibliotheek in Brummen en Eerbeek. Voor meer informatie mailt u naar taalhuis@bibliotheekbrummenvoorst.nl of bel met de taalhuiscoördinator Mariël Schotpoort: 06-16 82 66 28. 

Binnen het taalhuis werken de gemeenten Brummen en Voorst, Bibliotheek Brummen/Voorst, Stichting Lezen en Schrijven, Stichting Welzijn Brummen, Mens en Welzijn Voorst, Vluchtelingenwerk Oost Nederland en Top Taalgroep nauw samen. Zij zetten hun deskundigheid graag in voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/campagne-om-beter-te-leren-lezen-en-schrijven.html