Ga naar de inhoud

Coronatest: alléén bij klachten

zaterdag 30 mei 2020

Begin juni komt iedereen met acute klachten die lijken op corona in aanmerking voor een test. Corona-gerelateerde klachten kunnen zijn: plotseling geur- en reukverlies, koorts, acute benauwdheid, verkoudheidsklachten en/of een druipneus. Voor mensen zonder klachten heeft een test geen zin. Als blijkt dat iemand besmet is met het coronavirus dan volgt bron- en contactonderzoek. GGD Noord- en Oost-Gelderland zet extra professionals in om het bron- en contactonderzoek in de regio goed te kunnen uitvoeren.

Om een testafspraak te maken is vanaf 1 juni een landelijk gratis telefoonnummer beschikbaar. Het nummer wordt op 1 juni om 08.00 uur bekend gemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. In heel Nederland zijn ruim 80 testlocaties beschikbaar verdeeld over de 25 GGD-regio’s. Het telefoonnummer is ook voor de mensen die nu al getest kunnen worden, zoals zorgpersoneel, docenten, contactberoepen en mantelzorgers.

Voor het maken van een afspraak stelt een GGD-medewerker u kort een aantal vragen. Bij het maken van de afspraak vragen zij uw BSN-nummer voor identificatie. U krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. De GGD probeert de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

De test

De test wordt gedaan met een lang wattenstokje in de keel en neus. Dat duurt kort. De test is bedoeld om te zien of je het virus op dit moment bij je draagt. Met deze test kunnen wij niet zien of je het virus hebt gehad. Wij kunnen ook niet zien of je antistoffen hebt. Testen heeft alleen zin als je koorts of luchtwegklachten hebt zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten en kortademigheid. Als je geen klachten hebt, is een test niet zinvol. Want als de test dan negatief is, zegt het niet of je de ziekte hebt gehad en het geeft geen garantie voor de toekomst. Een dag later kun je de ziekte alsnog oplopen of positief testen.

De uitslag van de test

Zowel bij negatieve als positieve uitslag bellen de medewekers van de GGD u binnen 48 uur over de uitslag. Als u het coronavirus heeft starten zij direct het bron- en contactonderzoek. Besmette personen gaan vervolgens in isolatie. Hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan. De GGD vraagt ook de directe contacten, die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, om twee weken thuis te blijven. Zij moeten contact met ons houden over eventuele gezondheidsklachten.

Zware klachten en risicogroepen

Voor mensen met zware klachten en mensen uit de risicogroepen blijft vanaf juni gelden dat zij zich rechtstreeks melden bij een (huis)arts of de spoedeisende hulp. Risicogroepen zijn mensen van 70 jaar en ouder. En volwassenen met onderliggende aandoeningen (longziekten, hartaandoeningen, diabetes, immuunziekten/afweerstoornissen, morbide obesitas en leverlijden).

Kijk voor de meest actuele berichtgeving over het aanmelden voor een test op de website van het RIVM. Op de website van de Rijksoverheid is een video geplaatst met een goede uitleg over de verschillende coronatesten. Ook kun je voor praktische informatie terecht op de website van de GGD Noord- en Oost Gelderland en naar de site GGD Samen Gezond.  
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/coronatest-alleen-bij-klachten.html