Ga naar de inhoud

De eikenprocessierups laat zich zien

donderdag 21 mei 2020

Nu het warmer wordt laat de eikenprocessierups zich weer langzaam zien. De kriebelbeestjes kunnen bij contact met mensen tot vervelende klachten leiden. Om de overlast te verminderen heeft de gemeente dit jaar extra preventieve maatregelen getroffen. Verschillende bomen zijn ingespoten met microscopisch kleine aaltjes en bermen zijn ingezaaid met bloemrijke mengsels. U helpt ons in de strijd tegen de eikenprocessierups door de groene bermen zo min mogelijk te maaien.

Bloemrijke bermen met grote variatie in plantensoorten, trekken insecten en vogels aan. Zij doen zich daarbij te goed aan de eikenprocessierups. Het maaien van de bermen draagt hier dus niet aan bij. De gemeente maait momenteel het gras bij uitzichthoeken van kruisingen en de eerste meter vanaf de wegkant. Dit wordt gedaan voor de verkeersveiligheid. De rest van de berm blijft ongemaaid en is een leefgebied voor bloemen en insecten. Wij doen een beroep op inwoners om, alhoewel goed bedoeld, het maaien van de bermen aan de gemeente over te laten. Het maaien van een uitzichthoek van een paar meter bij de inrit naar uw woning is niet bezwaarlijk maar het maaien van hele bermen is hoogst ongewenst.  Zo kunnen de kruiden doorgroeien en geven we de natuur de kans om zelf deze plaag te bestrijden.

Wikkel geen plastic om bomen

Landelijk zijn verschillende berichten verschenen over het inpakken van bomen met plastic. Dit plastic zou de eikenprocessierups preventief moeten bestrijden. Dit heeft echter een averechts effect en leidt tot veel sterfte onder andere insecten. De rupsen van de eikenprocessierups komen uit de eipakketjes die hoog in de eikenboom zijn gelegd. Daar eten ze van de bladeren. Ze hoeven dus niet in of uit de boom. Het idee achter het plastic is dat de folie de looproute van de rupsen zou blokkeren. Dat is dus niet het geval. Het plastic kan wel loslaten en zo schade veroorzaken in de natuur. Dat is niet wenselijk.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/de-eikenprocessierups-laat-zich-zien.html