Ga naar de inhoud

De poort tot zelfstandigheid

woensdag 15 november 2023

Tijdens de Week van lezen en schrijven (vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 september) werden de wethouders van de gemeenten Brummen, Lochem, Voorst en Zutphen uitgenodigd door BIJ de bieb om een taalles bij te wonen. Zo werden wethouders in de gelegenheid gesteld om met eigen ogen te aanschouwen wat de bibliotheek allemaal doet om de Nederlandse taal onder de aandacht te brengen bij mensen voor wie het spreken, lezen en/of schrijven van onze taal niet vanzelfsprekend is. 

Voorafgaande aan hun bezoek werd de wethouders de stelling ‘Kunnen lezen en schrijven is belangrijk want……’ voorgelegd. Alle input van de wethouders is verzameld door BIJ de bieb. Met alle inbreng van de vier wethouders is er één gezamenlijke inspirerende banner ontwikkeld. 

Wethouder Ingrid Timmer maakte de zin als volgt af: “Het is de poort tot de wereld en je zelfstandigheid. Er gaat letterlijk en figuurlijk een wereld open.” Hiermee doelt ze op de wereld van lezen en de wereld van kennis en avonturen. Door een goede beheersing van de taal is het mogelijk die te openen. 

Met de input van de wethouders op deze stelling wil BIJ de bieb iedereen die de banner bekijkt informeren, inspireren en enthousiasmeren over het belang van kunnen lezen en schrijven.

Mariël Schotpoort (coördinator Taalhuis) zegt: “In de vier gemeenten waarin wij actief zijn, zijn er best veel mensen die lezen en/of schrijven lastig vinden. Vaak vinden mensen het een taboe om hierover te spreken. Lang niet iedereen weet dat je bij het Taalhuis gewoon binnen kunt lopen om vragen over taal te stellen of om hulp te zoeken. Bij het Taalhuis is iedereen welkom die (beter) wil leren lezen, rekenen, schrijven en/of spreken. Het maakt niet uit of Nederlands jouw moedertaal of tweede taal is. De hulp van het Taalhuis is voor iedereen en is gratis.”
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/de-poort-tot-zelfstandigheid