Ga naar de inhoud

Digitaal ‘werkbezoek’ aan Steunpunt Geld & Administratie

zaterdag 17 oktober 2020

Vandaag, zaterdag 17 oktober, is het de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede, beter bekend als Wereldarmoededag. Voor wethouder Cathy Sjerps een extra aanleiding om nader kennis te maken met het steunpunt Geld en Administratie in onze gemeente. Hét laagdrempelige loket voor alle vragen en ondersteuning op het gebied van administratieve zaken en financiële aangelegenheden. Door de aangescherpte coronamaatregelen zat een bezoek aan het steunpunt in een van de SWB-gebouwen er dit maal niet in. Vanuit haar huis voerde de wethouder daarom een online beeldgesprek met Willem van de Bilt, de coördinator van het steunpunt. 

“Armoede in onze samenleving, ook in onze gemeente, is vooral een onzichtbaar probleem,” weet wethouder Sjerps. “Voor het gemeentebestuur is het belangrijk om de mensen met geldzorgen toch de hulp te bieden die ze nodig hebben, die ze verdienen.” Er zijn in de gemeente Brummen volgens Sjerps verschillende mogelijkheden om mensen te helpen. “Maar nog beter is het als we met elkaar kunnen voorkomen dat mensen in financiële problemen komen. Met het steunpunt Geld en administratie bieden we een makkelijke en gratis toegankelijke plek, een vraagbaak waar iedereen terecht kan als het gaat om hulp en advies rondom geldzaken en allerlei administratieve aangelegenheden.” 

Onzichtbaar

Eén op de vijf huishoudens kan bijvoorbeeld onverwachte rekeningen niet meteen betalen. “Een onzichtbaar probleem. 270.00 kinderen in Nederland leven onder de armoedegrens. Maar het treft ook ouders en ook kwetsbare opa’s en oma’s,” liet Van de Bilt de wethouder tijdens het digitale gesprek weten. De consulent van het steunpunt benadrukt dat het belangrijk is dat iemand zijn of haar zorgen op tijd bespreekbaar maakt. Zeker in deze lastige coronatijd is het wegvallen van inkomen of extra uitgaven niet altijd goed op te vangen. Vaak is er geen buffer om op terug te vallen.” Het gevolg kan zijn: verborgen leed in de vorm van risico’s bij gezondheid, verwaarlozing, eenzaamheid of zelf isolement. “Dit kan schrijnende vormen aannemen,” aldus Van de Bilt. De ervaring leert hem dat als rekeningen niet meer kunnen worden betaald, mensen vaak bezuinigen op de premie voor de zorgverzekering. “Dat is een groot risico, want schulden lopen door bijkomende kosten snel op.”

Onverwachte hoek

Verlies van je baan of ziekte zijn veel voorkomende redenen voor geldzorgen. Maar een tegenvaller kan ook uit onverwachte hoek komen. “De coronacrisis en de recente affaire rondom de kinderopvangtoeslag. Zijn daar voorbeelden van. Dat heeft landelijk veel gezinnen geraakt. Als het gaat om de financiële impact kan en wil het steunpunt Geld en Administratie meedenken en ondersteuning bieden,” aldus de Brummense wethouder. Ook kan men zich wenden tot het Team voor Elkaar.

Als basistip tijdens deze ‘Wereldarmoededag’ adviseert Van de Bilt iedereen om juist vandaag nog eens goed te kijken naar hoe en waar je grip op jouw geld kunt krijgen of houden. “Laat je ook goed voorlichten. Lees bijvoorbeeld de Geldkrant-special van het Nibud. Die vind je door een bezoek te brengen aan de website van Stichting Welzijn Brummen. En bij concrete vragen? Bel ons steunpunt op werkdagen tussen 9 en 12 uur via telefoonnummer 0575 - 561988. Wij willen inwoners met financiële problemen heel graag helpen.”
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/digitaal-werkbezoek-aan-steunpunt-geld-en-administratie.html