Ga naar de inhoud

Doe mee aan de praktijktest van de coronavirus-app CoronaMelder

dinsdag 18 augustus 2020

Het coronavirus is er nog steeds, ook in Gelderland. Om de kans op verspreiding te beperken, start vandaag de praktijktest van CoronaMelder. GGD Gelderland-Zuid en GGD Noord- en Oost-Gelderland werken daaraan mee. Als je veel in het zuiden en noordoosten van Gelderland bent, kun je meedoen aan de praktijktest. Ga hiervoor naar de appstore op je telefoon, download de CoronaMelder app en help te testen hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek.

Als besloten wordt de app landelijk in te voeren, kun je de app blijven gebruiken. “Het bron- en contactonderzoek van de GGD’en is essentieel om de verspreiding van corona tegen te gaan”, vertelt Moniek Pieters, directeur GGD Gelderland-Zuid: “Als je in contact bent geweest met iemand met corona, is het belangrijk om zo snel mogelijk mensen te informeren over een mogelijk risico op een besmetting. Via het bron- en contactonderzoek spoorden de GGD’en al honderden nieuwe besmettingen op, beantwoorden we vragen van mensen die besmet zijn, vinden we clusters en monitoren we mensen die thuis moeten blijven. Het is belangrijk dat de GGD’en dit blijven doen. CoronaMelder helpt hierbij, zeker voor het in kaart brengen van contacten die je niet kent of herinnert.”

Naast GGD Gelderland-Zuid en GGD Noord- en Oost-Gelderland doen ook GGD-regio’s IJsselland, Twente en Drenthe mee aan de praktijktest.

Zo doe je mee aan de praktijktest

Inwoners en bezoekers van het zuiden en noordoosten van Gelderland kunnen vanaf 17 augustus eenvoudig meedoen aan de praktijktest van CoronaMelder. Dit doe je zo:

  1. Download de app. Als je een Android-telefoon hebt, vind je de app in de Google Play Store. Mensen met een iPhone kunnen de app in de App Store downloaden.
  2. Installeer de app. Op de schermen staat hoe dit moet. Belangrijk is dat je toestemming geeft voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als je besmettingsgevaar hebt gelopen.
  3. Ook is het belangrijk dat je je bluetooth aanzet én aan laat staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere appgebruikers in de buurt bent geweest.
  4. Ben je minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben? En heeft deze persoon de CoronaMelder app? Dan krijg je als deze persoon zijn codes met de GGD deelt, een melding met het advies thuis te blijven en je 7 dagen na het contact te laten testen op corona. Ook als je geen klachten hebt.
  5. Krijg je geen melding? Dan hoef je niets te doen. Als CoronaMelder landelijk ingevoerd wordt, kun je deze app blijven gebruiken.

Als je het installeren van de app lastig vindt, vraag dan een familielid of bekende dit te doen. Dit duurt hooguit enkele minuten. Of neem contact op met de helpdesk via 0800 1280. Daar kun je ook terecht met technische vragen over de app.

Waarom meedoen aan de praktijktest?

Alleen als nieuwe besmettingen met het coronavirus snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Tijdens de praktijktest wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook wordt onderzocht of de app goed aansluit op het werkproces van de GGD’en. Met de resultaten worden de app en het werkproces geoptimaliseerd. Deelname aan de praktijktest en gebruik van de app is vrijwillig.

Meer weten?

Lees meer over CoronaMelder op www.coronamelder.nl of www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/doe-mee-aan-de-praktijktest-van-de-coronavirus-app-coronamelder.html