Ga naar de inhoud

Gebouwen Reuversweerd: gemeentelijk monument

zondag 17 juli 2022

Drie historische gebouwen op landgoed Reuversweerd krijgen de status van gemeentelijk monument. Dit heeft het college dinsdag besloten. Het gaat om de tuinmanswoning/oranjerie die gelegen is aan de bandijk en twee oude schuren, de Paardenschuur en de Ankerschuur. Het landhuis en de historische boerderij zijn beide al rijksmonument

Het 17 hectare grote landgoed Reuversweerd ligt in Cortenoever, tegen de oude bandijk met daarachter de uiterwaarden van rivier de IJssel. Met het aanwijzen van de drie gebouwen als gemeentelijk monument onderstreept het Brummense gemeentebestuur het plaatselijke belang van deze historische en architectonische waardevolle gebouwen. Ook wordt zo bescherming en behoud van de drie historische gebouwen geregeld. 

Het besluit is nog niet helemaal definitief. Voor dit besluit tot aanwijzing van drie historische gebouwen op landgoed Reuversweerd geldt een termijn van 6 weken. Belanghebbenden hebben de mogelijkheid een bezwaar in te dienen binnen deze periode door een brief te sturen naar Gemeente Brummen. 

Restauratie

Het landgoed was tientallen jaren in gebruik als veeteeltbedrijf. Die activiteiten zijn al een tijd geleden gestaakt. Sinds 2017, wordt in opdracht van de nieuwe eigenaar gewerkt aan het herstel en de toekomst van de buitenplaats. Restauratie van het landhuis en de historische boerderij is in volle gang en ook de contouren van het bijbehorende park zijn weer zichtbaar gemaakt.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/gebouwen-reuversweerd-worden-gemeentelijk-monument.html