Ga naar de inhoud

Geslaagde Buitengebied Alert Avond in Leuvenheim

woensdag 10 april 2019

Er was afgelopen maandag veel animo voor de Buitengebied Alert Avond in ‘t Buurthuis in Leuvenheim. Burgemeester Alex van Hedel was uiteraard aanwezig en opende de avond. Na een afwisselend programma concludeerde hij dat de bijeenkomst voor de aanwezigen erg zinvol is geweest.

"Je kijkt nu met andere ogen naar situaties die zich kunnen voordoen. Alert zijn is belangrijk, want ook in ons prachtige buitengebied kan de georganiseerde criminaliteit zich gaan vestigen." Van Hedel constateerde dat zijn bevindingen gedeeld werden door de circa veertig aanwezigen in het buurthuis.  

Aanwijzingen voor ondermijning

De eerste spreker van de avond was Anton Jansen, manager bij het Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland. Hij begeleidde in zijn betoog de aanwezigen langs zichtbare en onzichtbare zaken die op ondermijning en georganiseerde criminaliteit kunnen wijzen. Paul van der Weiden, adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitsbestrijding en Veiligheid) toonde beelden van drugsafval, hennepkwekerijen, xtc-labs, dierenactivisme en afvoer van asbest. De onderwereld wordt in grote mate gefaciliteerd door de bovenwereld, van gebruikers van pilletjes tot het al dan niet vrijwillig beschikbaar stellen van ruimtes. Een simpele rekensom leert dat de totale hennep- en drugsindustrie in Nederland goed moet zijn voor 30 miljard euro, verdeeld over de tien politieregio’s die ons land rijk is. Een enorm businessmodel, een wereld vol geld en geweld. Het lucratieve businessmodel is de ene kant van de medaille, de kostenkant is ook aanzienlijk en daarvan is duidelijk dat de samenleving ervoor opdraait: kosten voor opruiming van drugsafval in de natuur, schade aan ons drinkwater, maar ook de nazorg die aan mensen wordt geboden

Meld Misdaad Anoniem

Vervolgens gaf Mitchell van de Velde van Meld Misdaad Anoniem (M.) inzicht in de werkwijze van deze stichting die het voor iedereen mogelijk maakt anoniem online of telefonisch melding te maken van verdachte omstandigheden. Zijn cijfers lieten zien dat M. een bijdrage heeft geleverd aan politie en justitie om een groot aantal misdrijven te kunnen oplossen. Ellen Schleedoorn en Tilde Sieben van Tactus Verslavingszorg gaven tot slot een inkijk over hoe recidivisme te lijf wordt gegaan en mensen terzijde kunnen worden gestaan.

Lees hier meer over het Keurmerk Veilig Buitengebied.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/geslaagde-buitengebied-alert-avond-in-leuvenheim.html