Ga naar de inhoud

GGD: vaccineren jongeren tegen MenACWY

zondag 22 januari 2023

Jongeren uit onze gemeente die zijn geboren in 2009 ontvangen binnenkort een uitnodiging van het RIVM voor een vaccinatie tegen de meningokokkenziekte. Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De MenACWY-vaccinatie wordt door GGD Noord- en Oost-Gelderland gegeven op woensdag 1 februari 2023 van 10.30 tot 15.00 uur (met een pauze van 12.30 tot 13.00 uur). Locatie is sporthal Rhienderoord in Brummen.

Van de meningokok-bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste. De bacterie bevindt zich meestal in de neus-keelholte zonder dat je er ziek van wordt. Je kan dan wel een ander besmetten. Als je er wel ziek van wordt, veroorzaakt de bacterie nekkramp (hersenvliesontsteking) of bloedvergiftiging. Dit kan heel snel en ernstig verlopen. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen.

Gemiste vaccinaties

De GGD biedt 4 tot 18 jarigen ook de mogelijkheid om gemiste vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma in te halen. Neem hiervoor contact op met GGD Noord- en Oost-Gelderland via 088 443 3100 en kies voor doorkiesnummer 3. Doe dit op werkdagen tussen 8.00 en 12.00 uur.

Meer weten?

Voor meer informatie over...
- coronavaccinaties: www.ggdnog.nl
- meningokokken-vaccinatie: rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/meningokokken
- overige vaccinaties: rijksvaccinatieprogramma.nl/vragen

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/ggd-vaccineren-jongeren-tegen-menacwy