Ga naar de inhoud

Jong en oud herdenken op 4 mei

dinsdag 4 mei 2021

Leden van het college hebben vanochtend bloemstukken gelegd bij oorlogsmonumenten en begraafplaatsen in onze gemeente. Ze werden hierbij bijgestaan door enkele betrokken inwoners, zoals de voorzitters van de 4 mei comités. Er was een belangrijke rol weggelegd voor leerlingen van diverse basisscholen. Zij lazen gedichten voor en legden rozen neer. 

Beelden van de verschillende herdenkingsmomenten zijn te zien in een korte film. Hierin noemt burgemeester Van Hedel ook het belang van herdenken.  "Vrede en vrijheid verplichten ons dagelijks tot denken en doen. Dat zijn we verplicht aan alle slachtoffers, aan de verzetshelden en aan onszelf, wij die in vrede en vrijheid leven dankzij hun offers." Lees de herdenkingsrede van burgemeester Van Hedel (pdf, 21 kB).

De maatregelen die nodig zijn om het coronavirus in te dammen, hebben tot gevolg dat de Nationale Herdenking niet kan plaatsvinden zoals gebruikelijk. Géén stille tochten, geen gezamenlijke kransleggingen en geen herdenkingsdienst. Burgemeester Alex van Hedel roept daaromm iedereen op uit respect voor hen die zijn gevallen in de strijd om vrijheid, massaal de vlag halfstok te hangen en om 20.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen. 

Hall

Ook dit jaar was het nog niet mogelijk om een herdenking met publiek te organiseren op de begraafplaats van Hall. Het 4 mei comité Hall heeft daarom een online versie gemaakt van de plechtigheid die onlangs is gehouden.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/herdenking-4-mei.html