Ga naar de inhoud

Hulp voor een schoon en leefbaar huis

donderdag 3 juni 2021

Als u ouder wordt of bijvoorbeeld een lichamelijke beperking heeft, kan het lastig zijn om uw huis zelf schoon te houden. Gelukkig kunt u hier ondersteuning bij krijgen. Dat kan op verschillende manieren.

We zetten de mogelijkheden op een rij.

Wat kunt u zelf doen of organiseren?

U bent natuurlijk in de eerste plaats verantwoordelijk voor uw eigen leven. Dat geldt ook voor huishoudelijk hulp. Kijk dus altijd eerst wat u zelf kunt doen of hoe u een oplossing kunt vinden. Bijvoorbeeld met hulp van familie, vrienden en buren. Als uw zoon of dochter elke week een keertje kan stofzuigen, scheelt dat al veel! Lukt dat echt niet? Dan kan Team Voor Elkaar met u meedenken. 

Schoon en leefbaar huis

Wat iemand schoon vindt, is heel persoonlijk. Als u bij de gemeente huishoudelijk hulp aanvraagt, gaan we uit van richtlijnen voor een schoon en leefbaar huis. We kijken wat er echt noodzakelijk is. Dit betekent niet dat alle vertrekken elke week een poetsbeurt krijgen. Uw huis moet ‘op orde’ zijn, zodat u er goed kunt leven en mensen ontvangen. Ook als uw Wmo-beschikking binnenkort afloopt, bekijken we dit opnieuw. Het kan dus zijn dat u minder uren huishoudelijke hulp krijgt. 

Eigen verantwoordelijkheid 

Heeft u huisgenoten, zoals een partner, ouders of kinderen? Dan gaan we er vanuit dat zij helpen in het huishouden. U krijgt dan geen of minder ondersteuning. Daarnaast verwachten we dat u uw huis praktisch inricht, zodat het makkelijk schoon te houden is. En dat u zelf uw woning opruimt, als u daar toe in staat bent. Heeft u huisdieren? Dat is geen reden voor (extra) huishoudelijke hulp. Misschien kunt u een oplossing vinden met familie of vrienden.

Persoonlijke situatie

Om een goede afweging te maken, werkt de gemeente bij Wmo-aanvragen met beleidsregels. Is huishoudelijke hulp echt noodzakelijk? Dan kijkt Team Voor Elkaar ook altijd naar uw persoonlijke situatie. Zo bepalen we hoeveel huishoudelijke hulp u per week krijgt. Dat kan minder zijn dan u zelf nodig vindt. 

Misschien vindt u het ook wel gezellig om af en toe iemand te zien. Heeft u behoefte aan een praatje? Stichting Welzijn Brummen biedt diverse activiteiten waarbij u anderen kunt ontmoeten. Van sjoelen en bingo tot gewoon een kop koffie drinken. Kijk maar eens op www.welzijnbrummen.nl.

Meer weten?

Heeft u vragen over huishoudelijk hulp? Neem contact op met Team Voor Elkaar: 0575-568 568 of info@teamvoorelkaar.nl.

De gemeente Brummen werkt aan een goed evenwicht tussen inkomsten en uitgaven in het sociaal domein. Zodat we ook in de toekomst zorg kunnen bieden én betalen voor wie het echt nodig heeft. 
Het betekent dat we onder andere moeten besparen op Wmo-voorzieningen. Bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of hulpmiddelen zoals een scootmobiel of rolstoel. Daarom beoordelen we elke vraag kritisch. 
En kijken we altijd eerst wat u zelf kunt doen. Alleen of met de mensen om u heen. Zo houden we samen zorg en ondersteuning betaalbaar.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/hulp-voor-een-schoon-en-leefbaar-huis.html