Ga naar de inhoud

Investeren in verduurzamen gemeentegebouwen

donderdag 19 januari 2023

Burgemeester en wethouders willen negen gemeentelijke gebouwen versneld duurzamer maken. Denk aan isolatiemaatregelen en het plaatsen van zonnepanelen. Ze vragen de gemeenteraad hiervoor om een extra investeringsbudget van 2,3 miljoen euro. Met deze investering moeten de gebouwen voor gemiddeld 94% energieneutraal worden. Ze wekken dan bijna evenveel energie op als ze verbruiken.

Het versneld verduurzamen heeft alles te maken met de sterk verhoogde energieprijzen. “We kunnen dit extra geld beter besteden aan het snel verduurzamen van onze gebouwen, dan aan hoge energiekosten”, zegt wethouder duurzaamheid Pouwel Inberg. “Met duurzame gebouwen besparen we energie en vermindert de CO2-uitstoot. Daarnaast maakt het ons minder afhankelijk van de energiemarkt. Zo is de gemeente minder gevoelig voor schommelingen in de marktprijzen”.

Negen gemeentelijke gebouwen

De gemeenteraad heeft al eerder geld beschikbaar gesteld voor het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed. Zoals sporthal de Bhoele in Eerbeek, Ook werkt de gemeente al aan duurzame maatregelen in het zwembad in Brummen en bij de werkplaats van de gemeente. De extra investering is bedoeld om snel verdere stappen te zetten in het verduurzamen van negen gebouwen. Het gaat in Eerbeek om het WerkFit centrum, het Servicepunt en de brandweerkazerne. En in Brummen om zwembad en sporthal Rhienderoord, de brandweerkazerne, het gemeentehuis, de werkplaats, de wagenloods en het Koetshuis.

Energiekosten fors omlaag

“Dankzij deze extra investering gaan we aanzienlijk minder geld uitgeven aan energie”, geeft Pouwel Inberg aan. “De rekensom valt zelfs zó uit, dat de afschrijvingskosten van de investering ruim wegvallen tegen de lagere energielasten.” Hij tipt inwoners en bedrijven daarom om ook aan de slag te gaan met verduurzamen. “Met de huidige energieprijzen is het vaak goedkoper om te  investeren in verduurzaming dan de verhoogde energieprijzen te moeten betalen.” 

Na akkoord van de raad wil het college direct starten met de extra werkzaamheden. Een groot deel van de verduurzaming moet dan nog dit jaar klaar zijn. De rest volgt in 2024.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/investeren-in-verduurzamen-gemeentegebouwen