Ga naar de inhoud

Landschapscontract: samen geven we het landschap vorm

zondag 19 mei 2019

De gemeente zet zich in voor de ontwikkeling van het mooie Brummense landschap. We krijgen hiervoor subsidie van de provincie Gelderland. Wat we hiervoor doen, staat in een landschapscontract.

Het eerste contract liep van eind 2014 tot eind 2018. Na deze periode legt de gemeente verantwoording af aan de provincie. 

Levend landschap

Samen met inwoners en andere partijen hebben we de afgelopen vier jaar veel gedaan in het landschap. Zo heeft de stichting Landschapsbeheer Gelderland voor ons twee interactieve projecten uitgevoerd onder de noemer ‘Levend Landschap’. Inwoners van Empe-Tonden en Oeken-Voorstonden-Broek konden meedenken over en helpen bij de uitvoering van nieuwe plannen. Zoals een ommetje in Oeken, een voedselbos en een opruimactie voor zwerfafval. Ook zijn er kilometers nieuwe hagen en houtwallen aangelegd.

Inwoners en vrijwilligers

Daarnaast ondersteunt de gemeente allerlei ideeën en initiatieven van inwoners en vrijwilligersgroepen . Bijvoorbeeld projecten van Natuur Bewust Brummen, zoals de aanleg van bloemenvelden en het herstel van steenuilkasten. Denk ook aan het opzetten van werkgroepen die actief bijdragen aan het beheer en ontwikkelen van het landschap. Zoals de Brummense Holthakkers, die bomen kappen in ruil voor het vrijgekomen hout. Of de Heg- en Haagwerkgroep, die het ambacht van ‘heggenleggen’ in ere houdt. En de Brummense Hoogstambrigade, die oude hoogstam fruitboomgaarden onderhoudt en herstelt.
Verder is er in de periode van het landschapscontract elk jaar een landschapsdag geweest. De eerste keer gecoördineerd door de gemeente, daarna georganiseerd door vrijwilligers onder leiding van Natuurmonumenten en de Vrolijke Fans.

Nieuw contract in de maak

Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuw landschapscontract voor 2019 tot 2023. Zodat we de komende jaren kunnen blijven investeren in het vergroten van biodiversiteit, betrokkenheid en beleving van het landschap.
 

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/landschapscontract-samen-geven-we-het-landschap-vorm.html