Ga naar de inhoud

Leerlingenvervoer en zelfstandig leren reizen

woensdag 9 juni 2021

Reizen vergroot je wereld. Dat geldt ook voor jongeren met een beperking. “Alleen op pad gaan, maakt je zelfstandiger”, zegt wethouder Ingrid Timmer. “Dat begint met alleen naar school reizen. Daarom starten we met een mooie pilot voor jongeren die nu nog gebruik maken van leerlingenvervoer. Onder de noemer De Reiskoffer leren zij veilig zelfstandig reizen.”

Leerlingenvervoer is er voor kinderen met een beperking, die niet zelfstandig naar school kunnen reizen. Er zijn verschillende vormen, van begeleiding op de fiets of in het openbaar vervoer tot een taxibusje. De gemeente kijkt goed welke vorm nodig is. Zo houden we inkomsten en uitgaven in evenwicht. De pilot De Reiskoffer draagt hier ook aan bij.

De Reiskoffer

De Reiskoffer is voor kinderen vanaf 10 jaar met een beperking, die gebruik maken van het leerlingenvervoer. Bijvoorbeeld kinderen die blind of doof zijn, of ADHD of autisme hebben. Met de juiste begeleiding helpen we hen op weg om veilig en zelfstandig naar school te reizen. Ingrid Timmer: “Dat geeft vertrouwen, waardoor ze later zelf naar vrienden, stage of werk kunnen reizen. Daarnaast kan het een uitkomst zijn voor kinderen die nu nog met het leerlingenvervoer mee mogen, maar binnenkort zelfstandig naar bijvoorbeeld het MBO moeten reizen. De Reiskoffer maakt die overgang makkelijker. Een mooie stap voor de toekomst dus. En het is natuurlijk ook gewoon gezellig om samen met je leeftijdsgenoten naar school te gaan met fiets, bus of trein.”

Goede begeleiding

De Reiskoffer maakt gebruik van slimme technieken, zoals de Buzz Buddy. Dit is een noodknop met gps en een telefoonverbinding. En de GoOV-app, die het kind stap voor stap begeleidt met instructies. Van hoe je bij de bushalte komt tot wanneer en hoe je moet uitstappen. En waar je daarna heen moet. Ook hier is een hulplijn aan gekoppeld. Daarnaast kunnen jongeren met De Reiskoffer een tijdje samen op pad met een vrijwilliger. Zo maken ze kennis met het openbaar vervoer en leren ze zelfstandig reizen. De Reiskoffer gooit kinderen dus niet in het diepe, maar zorgt voor goede begeleiding. Blijkt dat zelfstandig reizen toch niet gaat, dan mag je gewoon weer met het leerlingenvervoer mee. 

Samen op weg naar zelfstandigheid

De gemeente kijkt bij de aanvragen voor leerlingenvervoer wie misschien geschikt is om mee te doen aan De Reiskoffer. We nemen dan contact op. Heeft u leerlingenvervoer aangevraagd? Maar durven uw kind en u de uitdaging van De Reiskoffer wel aan? Laat het weten via leerlingenvervoer@brummen.nl.

Leerlingenvervoer aanvragen

Heeft u leerlingenvervoer nodig voor het nieuwe schooljaar maar nog niet aangevraagd? Doe dit dan met spoed via www.brummen.nl/leerlingenvervoer. Dit kan nog tot 15 juni 2021. Komt uw aanvraag daarna binnen? Dan moet u de eerste 3 weken van het nieuwe schooljaar zelf uw kind naar school brengen.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/leerlingenvervoer-en-zelfstandig-leren-reizen.html