Ga naar de inhoud

Let op: de eikenprocessierups is er weer!

donderdag 6 juni 2019

De eikenprocessierups is op een aantal plaatsen weer gesignaleerd. Vervelend, want het beestje kan zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie van de ogen of luchtwegen. 

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Het is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli in een groot deel van Nederland voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs - in processie dus - op zoek naar verse eikenbladen om te eten. In deze maanden verspreidt de rups brandharen. En dit zijn de veroorzakers van overlast. Wie in contact komt met de brandharen, kan namelijk klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag of geïrriteerde ogen en luchtwegen. Probeer dus het contact met de rupsen te vermijden:

  • houd bij eiken de huid bedekt;
  • ga niet picknicken onder eikenbomen;
  • pas ook op met blote voeten in het gras;
  • hang wasgoed niet te drogen onder een eik;
  • als brandharen in kleding zit, was dit dan grondig, het liefst vanaf 60 °C

Bestrijding

De gemeente inventariseert op zijn terrein of er eikenprocessierupssen zijn. Op openbare locaties met een hoge plaagdruk en waar veel mensen zijn, worden de rupsen bestreden. Hierbij hanteren we de landelijke richtlijnen van het RIVM voor eikenprocessierupsbestrijding. Wij vragen u mee te helpen en locaties waar eikenprocessierupsen zitten door te geven via Fixi of via de Fixi app. Heeft u zelf een boom met een nest rupsen? Dan kunt u dit het beste laten verwijderen door een professioneel bedrijf. 

Goed om te weten: de rups komt in juni, juli en een deel van augustus voor. Maar de spinselnesten, met daarin de vervellingsrestanten, kunnen nog lang overlast geven. Blijf daarom uit de buurt van de nesten en raak ze niet aan. 

Meer informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups vindt u op www.oakie.info. Ook is er een folder. Die kunt u afhalen bij het gemeentehuis en het servicepunt in Eerbeek. Heeft u last van gezondheidsklachten die te maken hebben met de eikenprocessierups? Neem dan contact op met de GGD via telefoonnummer 088 – 44 33 000 of met uw huisarts.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/let-op-de-eikenprocessierups-is-er-weer.html