Ga naar de inhoud

Maak straks geen gebruik van chemische onkruidbestrijders

vrijdag 19 februari 2021

Het is na het winters landschap van afgelopen week nog moeilijk voor te stellen. Maar straks in het voorjaar rukt het onkruid weer op. De gemeente gebruikt geen chemische onkruidbestrijdingsmiddelen zoals Glyfosaat (vooral bekend van Roundup) bij het beheer van de openbare ruimte en is dat ook niet van plan te gaan doen. Ook wordt in overeenkomsten waarmee gemeentegrond wordt verpacht als voorwaarde opgenomen dat er geen glyfosaat wordt toegepast op het land. Help de natuur en maak ook op eigen terrein geen gebruik chemische onkruidbestrijders.

Het middel glyfosaat beïnvloedt de organismen in de bodem. In de bodem zitten miljoenen bacteriën en schimmels. Sommige bacteriën en schimmels houden de bodem gezond, terwijl andere de bodem en gewassen kunnen aantasten. Sommige goede organismen gaan dood door glyfosaat en geven juist de 'slechte' schimmels meer ruimte. Het evenwicht in de bodem wordt dus verstoord. Daardoor zorgt uiteindelijk voor een vicieuze cirkel, waarbij steeds meer chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Ook kan glyfosaat de bacteriën in het darmstelsel van bijen beïnvloeden. Waardoor bijen mogelijk gevoeliger zijn voor allerlei infecties. Daarnaast kan glyfosaat giftig zijn voor het waterleven.

Alternatieven

Hieronder vindt u vijf tips om onkruid in uw tuin tegen te gaan: 

  • Leg uw nieuwe pad of terras aan op schoon zand met daaronder (biologisch afbreekbaar) worteldoek.
  • Veeg uw terras of stoepje regelmatig. Daarmee verwijdert u zaailingen en mos voordat ze zich vast kunnen zetten op je tegels.
  • Tussen tegels of klinkers is een stalen voegenborstel of haakvormig onkruidwiedertje uiterst effectief.
  • Gaat het echt niet weg met bezemen of krabben? Gebruik heet water, een hogedrukspuit of een onkruidbrander. Dit kost wel energie en water.
  • Gebruik geen huismiddeltjes zoals schoonmaakazijn. Pas op met groene aanslagreinigers, katten kunnen hier bijvoorbeeld hun tong aan verbranden.
     

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/maak-straks-geen-gebruik-van-chemische-onkruidbestrijders.html