Ga naar de inhoud

Maand Senioren en Veiligheid 1 april van start

donderdag 1 april 2021

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom start op 1 april vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen de Senioren en Veiligheidsmaand. Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp), phishing, spoofing en online veiligheid.

Criminaliteit kent allerlei vormen. Soms wordt u gebeld of krijgt u een mail. Of een oplichter staat ineens bij u aan de deur. Nogmaals: als het om uw eigen veiligheid gaat, kunt nooit te veel vragen stellen. Wees altijd kritisch en kijk goed naar uw omgeving. Hieronder wat tips op een rijtje:

  • Maak nooit zomaar geld over. Wordt er gevraagd om geld? Denk eerst goed na of dat wel klopt. Twijfelt u? Als u gebeld wordt, hang op. Als u een e-mail of berichtje krijgt, verwijder het. Klik niet op de link. Krijgt u opeens een berichtje via WhatsApp met de vraag om geld? Bijvoorbeeld van uw kind of een vriend. Zorg dat u zeker weet dat het berichtje van uw (klein)kind of vriend(in) komt! Bijvoorbeeld door te bellen. Niet gebeld = geen geld.
  • Geef nooit uw inloggegevens af, zoals een wachtwoord of pincode. Oplichters doen net of ze een bank, computerbedrijf, of gemeente zijn en vragen om uw inloggegevens, zoals uw wachtwoord of pincode. Geef niemand uw inloggegevens. Niet aan de telefoon, niet aan de deur, niet per e-mail, SMS of WhatsApp. Banken bellen u niet om te vragen naar rekeningnummers en inlogcodes, of om ergens in te loggen. Computerbedrijven bellen u niet om u te ‘helpen’ met een probleem op uw computer, door mee te kijken op uw scherm. Alleen oplichters doen dat. 
  • Zorg dat uw basisbeveiliging op orde is. Gebruik verschillende, sterke wachtwoorden. Bijvoorbeeld een wachtzin: een zin met 4 woorden van 4 letters is al erg sterk. Doe je updates. Stel automatische updates op uw computer, telefoon of tablet in, installeer een virusscanner, maak regelmatig back-ups. En eerst checken, dan klikken. Klik nooit zomaar op een link.

De Rijksoverheid heeft bovenstaande tips verwerkt in een flyer (pdf, 77 kB). Deze kunt u uitprinten en naast uw computer, tablet of telefoon neerleggen. In de vrijwilligersbrochure (pdf, 10 MB) vindt u nadere informatie over de verschillende oplichtingsmethodes en wat u kunt doen om uw veiligheid te verhogen.

Wilt u meer informatie?

Heeft u een Digi-vraag en wilt u iemand daarover spreken? Bel gratis de DigiHulplijn 0800 – 1508, maandag tot vrijdag tussen 09:00 - 17:00 uur. Meer informatie vindt u op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/maand-senioren-en-veiligheid-1-april-van-start.html