Ga naar de inhoud

Minder inkomsten door corona? TONK regeling!

vrijdag 27 augustus 2021

Bent u door de coronacrisis uw baan verloren of heeft u minder inkomsten uit uw onderneming? En heeft u daardoor niet voldoende inkomen om uw huur, hypotheek of andere vaste lasten te betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de regels te verruimen. Dit betekent dat meer huishoudens nu gebruik kunnen maken van deze regeling.

De TONK is voor huishoudens en ondernemers die door corona minder inkomsten hebben. De hoogte van de uitkering hangt af van uw huidige inkomsten, het inkomen van uw partner en de hoogte van uw vaste lasten. Landelijk en in de gemeente Brummen is de regeling minder gebruikt dan verwacht. “We willen mensen die als gevolg van de coronacrisis de vaste lasten niet meer kunnen betalen graag ondersteunen,” laat verantwoordelijk wethouder Cathy Sjerps weten. “Op die manier kunnen ook mogelijke schulden worden voorkomen. Het zou mooi zijn als we door een verruiming van de regels meer mensen kunnen helpen.”

Sommige huishoudens vielen net buiten de regeling, ondanks dat er te weinig inkomsten zijn voor alle vaste lasten. Ondernemers die te weinig inkomen hebben uit het bedrijf maken zich zorgen, omdat zij het gespaarde pensioen moeten aanspreken om rond te komen. “Dit zijn voor ons belangrijke redenen geweest om de regels voor TONK te verruimen,” aldus Sjerps.

Wat zijn de nieuwe regels

Wat is er concreet veranderd? De vermogensdrempel voor het aanvragen van TONK is verhoogd naar 25.000 euro. Heeft u meer dan 25.000 euro spaargeld? Dan komt u niet in aanmerking voor TONK. Zodra uw spaargeld minder is, kunt u gebruik maken van de regeling. Verder telt uw huidige inkomen voor 80 procent mee bij het vaststellen of u uw noodzakelijke lasten kunt voldoen. Dat was hiervoor 100 procent. De bijdrage die wordt verstrekt is maximaal 1.000 euro per maand. En u ontvangt nooit meer uitkering dan het verschil tussen uw huidige inkomen en uw inkomen vóór corona. De ontvangen bijdrage hoeft niet terug betaald te worden. U kunt TONK met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 1 januari 2021. De regeling geldt nog tot 1 oktober 2021.

Meer weten en aanvraag indienen

Komt u in aanmerking? Dan kunt u de TONK aanvragen. De gemeente Apeldoorn voert de TONK uit voor de gemeente Brummen. Zo stuurt Apeldoorn inwoners en ondernemers die eerder een aanvraag hebben ingediend, een brief over de verruimde mogelijkheid. Meer weten over de regeling en de mogelijkheden om ondersteuning aan te vragen? Kijk dan op www.apeldoorn.nl/tonk.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/minder-inkomsten-door-corona-regels-tonk-verruimd.html