Ga naar de inhoud

Nieuwe maatregel: stop met handen schudden!

dinsdag 10 maart 2020

Goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Die algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er komt nu een nieuwe maatregel bij. Sinds maandagavond 9 maart 2020 roept de rijksoverheid ook op om geen handen meer te schudden. Een extra hygiënemaatregel dus voor iedereen in Nederland, om vanaf nu rekening mee te houden.

Wilt u meer weten over dit virus of heeft u concrete vragen? Dan is informatie én advies over dit onderwerp te vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  Ook op de site van de GGD staat waardevolle informatie en tips, bijvoorbeeld als het gaat om hygiëne-instructies. Heeft u een specifieke vraag, ook dan kunt u contact opnemen met het RIVM. Doe dit via de website, of bel 0800-1351.  

Het nieuwe coronavirus kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met een besmette patiënt. Deze personen (= contacten) moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van andere klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleinen we met elkaar de kans dat de ziekte zich in Nederland verder kan verspreiden. Het RIVM blijft alert op mogelijke nieuwe besmettingen en past hetzelfde protocol toe als er nieuwe besmettingen gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt.

Symptomen van de ziekte

De symptomen zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoesten. Iemand die de afgelopen 14 dagen in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in enkele gemeenten in Italië) met koorts en een van de hiervoor genoemde luchtwegklachten, kan worden getest op COVID-19. Die test kan een arts ook aanvragen voor iemand met deze klachten als hij of zij contact heeft gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Verspreiding voorkomen

Het belangrijkste dat je kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

- Was je handen regelmatig en goed
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Geen handen schudden

Heb je klachten en ben je in een land geweest met corona?

Bekijk hier of je de huisarts moet bellen.

Advies voor reizigers

Ga je binnenkort op vakantie? Bekijk dan het actuele reisadvies.

Meer weten?

Kijk voor actuele informatie en voor vragen en antwoorden over het coronavirus op de site van het RIVM. En kijk voor alle overige vragen (ook voor specifieke doelgroepen als scholen, bedrijfsleven etcetera) op de site van de Rijksoverheid.

Wat doen we als gemeente? 

Ook als gemeente volgen we de landelijke adviezen op, bijvoorbeeld als het gaat om de de voorzorgsmaatregelen om een eventuele besmetting met het virus te voorkomen. Het gaat daarbij om het naleven van de gebruikelijk hygiëne maatregelen! Ook zorgen we er voor dat er handdispensers met handgel voor medewerkers beschikbaar zijn, zodat zij met regelmaat hun handen kunnen wassen. Voor medewerkers die niet altijd de mogelijkheid hebben om direct hun handen te wassen (denk aan de buitendienst, de handhavers en de consulenten die huisbezoeken afleggen) hebben we een ontsmettingscrème beschikbaar gesteld. Verder houden we vanzelfsprekend de berichtgeving van RIVM, GGD en Veiligheidsregio VNOG nauwlettend in de gaten.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/nieuwe-maatregel-stop-met-handen-schudden.html