Ga naar de inhoud

Noodopvang voor kinderopvang goed geregeld

woensdag 25 maart 2020

In deze onzekere tijden is het van groot belang dat scholen en kinderopvanginstellingen opvang kunnen blijven bieden voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep en in vitale functies. De scholen en kinderopvangorganisaties werken hierin nauw samen. Deze week hebben alle ouders van kinderen op scholen en kinderopvang een brief ontvangen via school of kinderopvang. In deze brief legt verantwoordelijk wethouder Ingrid Timmer uit hoe het op dit moment geregeld is, welke werkafspraken zijn gemaakt en welke spelregels gelden.

“Met elkaar moeten we verdere verspreiding van het virus voorkomen. Zoveel mogelijk thuisblijven voor ieders gezondheid is daarbij cruciaal,” laat Timmer weten. “Ook houden we rekening met hoe scholen en kinderopvang zo goed mogelijk deze tijd doorkomen. Met genoegen constateert het gemeentebestuur dat het thuisonderwijs al heel goed op gang is gekomen. En dat er ook enkele kinderen gebruik maken van de noodopvang.” Deze noodopvang wordt geboden aan kinderen van ouders met cruciale beroepen en in vitale functies. Denk hierbij aan de zorg, politie, openbaar vervoer, brandweer, onderwijs en kinderopvang. De exacte lijst vindt u op de website van de rijksoverheid.

Voor echte noodsituaties

Het gemeentebestuur wil er zeker van zijn dat wanneer er daadwerkelijk nood aan de man is, juist de kinderen van ouders die beiden een cruciaal beroep uitoefenen in dit corona-tijdperk, een plek in de opvang hebben. Wethouder Timmer: “Het is daarom belangrijk dat wanneer in een gezin één ouder een cruciaal beroep of vitale functie vervuld, men de opvang zelf regelt. Lukt dat echt niet, dan kan men als laatste middel een beroep doen op de opvangmogelijkheden. Dit kan men bij de betreffende kinderopvang of school aangeven.” Scholen en kinderopvanginstellingen in onze gemeente zijn voor noodopvang gewoon de normale school/opvangtijden geopend. 

Opvang buiten reguliere tijden

Op dit moment is er in onze gemeente nog geen vraag naar avond-, nacht- en/of weekendopvang. “Maar het is mogelijk dat dit nog wel gaat komen,” geeft wethouder Timmer aan. “Juist omdat er in de komende dagen en weken een dringend beroep gedaan wordt op hen die een cruciaal beroep en vitale functies vervullen. Daarom is deze vorm van noodopvang inmiddels ook geregeld. In het belang van het kind proberen we opvang als eerste met gastouders op te lossen. Opvang voor deze momenten is in huiselijke kring het meest prettig. Op dit moment zijn 5 gastouders bereid om noodopvang buiten de reguliere werktijden te bieden. Maar ook hebben we in goed overleg met alle kinderopvanginstellingen besloten ook 1 noodopvanglocatie voor kinderopvang aan te wijzen. Dit dus specifiek voor avond-, nacht- en weekendopvang. De keus is hierbij gevallen op Kindcentrum het P@rk in Brummen.”

Aanmelden    

Ouders die opvang nodig hebben buiten de normale kinderopvang-, school- en BSO-tijden, kunnen dit melden bij de gemeente. Het aanvraagformulier is te downloaden en vindt u op de pagina Coronavirus. Het ingevulde formulier mailt u dan naar noodopvang@brummen.nl. De medewerkers van de gemeente zoeken dan zo snel mogelijk een passende plek voor de kind(eren). 

Ook ouders van kinderen die op dit moment (nog) geen onderwijs volgen of van kinderopvang gebruik maken in onze gemeente, kunnen met een verzoek voor noodopvang bij de gemeente terecht. Zij kunnen hiervoor een e-mail sturen naar noodopvang@brummen.nl.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/noodopvang-voor-kinderopvang-goed-geregeld.html