Ga naar de inhoud

Programma Groen unaniem vastgesteld door de raad

vrijdag 13 oktober 2023

¨Een mooi plan, goed voor de biodiversiteit en het klimaat, doordacht programma, veel energie in gestoken¨ dat waren enkele positieve geluiden vanuit de raad. De gemeenteraad heeft daarom unaniem Programma Groen vastgesteld tijdens de raadsvergadering van donderdag 12 oktober. Een mooi resultaat waarmee ingespeeld kan worden op de klimaatveranderingen en de terugval van de biodiversiteit. Gemeente Brummen kan hierdoor in de toekomst een fraaie groene gemeente blijven.

Het Programma Groen geeft een geactualiseerd groenbeleid waarbij rekening is gehouden met de ontwikkelingen op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Ook zijn er in het document afspraken opgenomen voor het verantwoord en duurzaam beheren van het openbaar groen. De inwoners van gemeente Brummen zijn ondervraagd via het inwonerspanel Brummen Spreekt. Met de uitkomsten is rekening gehouden tijdens het opstellen van Programma Groen. Afhankelijk van de grote van een herinrichting van een gebied worden inwoners nogmaals betrokken. Bij een verandering van een klein plantsoen is dit niet aan de orde, maar gaat het om een hele straat dan worden inwoners meer betrokken.

Geld voor plan centrum Brummen

Tijdens de raadsvergadering stonden er in eerste instantie drie bespreekpunten op de agenda. Bespreekpunt ´Bestemmingsplan Buitengebied, landschaps- en natuurversterking Pongeweg 4´ is bij het vaststellen van de agenda aangehouden. Dit agendapunt wordt besproken tijdens een volgende raadsvergadering. Welke raadsvergadering dat gaat worden, is nog onbekend. De agendacommissie zal dat bepalen als alle stukken compleet zijn zoals door het college is toegezegd in het forum van 5 oktober. Het voorstel voor de grondexploitatie Graaf van Limburg Stirumplein werd tijdens de raadsvergadering ook unaniem vastgesteld. Deze grondexploitatie geeft inzicht in de financiële mogelijkheden om de ontwikkelingen op het Graaf van Limburg Stirumplein uit te voeren. 

Motie vreemd aan de orde van de dag

Met drie ferme hamerslagen van de burgemeester werden de volgende drie besluiten genomen; gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Veluwe, wijziging gemeenschappelijke regeling regio Stedendriehoek en bestemmingsplan Emperweg 4. Maar daarnaast waren er tijdens de raadsvergadering ook drie moties vreemd aan de orde van de dag. De motie over de status van de Kerkenvisie, ingediend door Lokaal Belang, is unaniem aangenomen. Een motie van GroenLinks over de Transparante Lokale Politiek, werd door de andere partijen van de gemeenteraad als overbodig gezien. De motie is daarom door GroenLinks ingetrokken en dus niet in stemming gebracht. Samen met D66 diende GroenLinks ook een motie in over participatie bij groenstroken. Deze motie is tijdens de raadsvergadering ingetrokken. D66 en GroenLinks kijken naar een ander moment om de motie nogmaals in te dienen.

Toespraak en besluitenlijst

Voorafgaand aan de raadsvergadering hield burgemeester Alex van Hedel een toespraak vanwege de gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Zijn toespraak kunt u hier lezen. De toespraak werd gevolgd door een minuut stilte in de raadszaal.

De besluitenlijst en ook het (audio) verslag is binnenkort te lezen op deze pagina van de gemeenteraad.
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/programma-groen-unaniem-vastgesteld-door-de-raad