Ga naar de inhoud

Provincie waarschuwt voor zwemmersjeuk in Gat van Cortenoever

woensdag 31 juli 2019

De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in recreatieplas het Gat van Cortenoever in Brummen dat ze mogelijk last kunnen krijgen van zwemmersjeuk. Er zijn al meerdere klachten over zwemmersjeuk binnengekomen. 

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Deze parasiet komt via de uitwerpselen van watervogels in het water terecht. Als de larfjes geen watervogel maar een zwemmer tegenkomen, proberen zij de huid van de zwemmer binnen te dringen. De larfjes worden direct door het menselijke afweermechanisme onschadelijk gemaakt. Bij veel mensen ontstaat hierdoor een soort allergische reactie. Binnen een week verdwijnen de bultjes en de jeuk weer en de huid herstelt zich volkomen. De aandoening is vervelend, maar verder onschuldig.

Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie met de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet omdat daar veel larfjes kunnen zitten. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken. 

Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit staat op zwemwater.nl
 

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/provincie-waarschuwt-voor-zwemmersjeuk-in-gat-van-cortenoever.html