Ga naar de inhoud

Speciale maand rondom viering 75 jaar vrijheid

zaterdag 25 januari 2020

Op 15 en 16 april 1945 zijn de dorpen Brummen en Eerbeek bevrijd van de Duitse bezetter. In Nederland, maar ook in de gemeente Brummen, wordt uitgebreid stil gestaan bij het vieren van 75 jaar vrijheid. “Het doet me goed om te zien dat zoveel inwoners, verenigingen en organisaties in onze gemeente hierbij stil staan, de slachtoffers van oorlogsgeweld herdenken en vooral ook de vrijheid waarin we leven vieren,” laat burgemeester Alex van Hedel weten. De meeste activiteiten bevinden zich in de periode van 11 april tot 11 mei. “Daarom roepen we deze periode in onze gemeente uit tot de ‘maand van de vrijheid’.” 

Op een speciale pagina op de gemeentelijke website is een actueel overzicht te lezen van de activiteiten die in onze gemeente plaats vinden. Het gaat hier om de initiatieven die bij de gemeente gemeld zijn. “We willen graag helpen dat elk initiatief de aandacht krijgt die het verdient. Daarom zien we het als onze rol om de activiteiten goed in beeld te hebben en ook via onze gemeentewebsite te presenteren”, licht de burgervader toe. “Daarbij hebben we ook afstemming gezocht met bijvoorbeeld de 4 mei-comités in Brummen en Eerbeek als ook de Culturele Stichting. Zo was het juist het idee van de beide comités om een herdenkings- en bevrijdingsmaand uit te roepen in dit bijzondere jaar.“ 

Centrale plek online

Alle beschikbare informatie is te vinden op deze speciale 75 jaar vrijheidspagina. Hier is bijvoorbeeld te zien dat de twee 4 mei comités in onze gemeente tijdens dit bijzondere herdenkingsjaar weer extra aandacht schenken aan het herdenken. Hierbij is speciale aandacht voor jongeren, onder andere via een speciaal kunstproject en twee speciale websites voor de schoolgaande jeugd. Zowel in Brummen en Eerbeek vinden op 4 mei stille tochten met herdenkingsbijeenkomsten plaats. 

Maar ook voor deze dag worden al volop activiteiten georganiseerd. Of het nu het bijwonen van een groep schoolkinderen is van de herdenking van de IJsseloversteek bij Westervoort, de diverse herdenkingsconcerten van muziek- en zangverenigingen, het halen van het bevrijdingsvuur uit Wageningen, het organiseren van een vredesmars of de uitvoering van de voorstelling van ‘The Armed Man’ door een projectkoor. “Het zijn allemaal bijzondere activiteiten die door en voor bevlogen en betrokken inwoners worden georganiseerd,” aldus Van Hedel. Over enkele weken verschijnen er ook enkele themapagina’s in GemeenteThuis over de ‘maand van de vrijheid’. Daarin worden enkele bijzondere verhalen over de Tweede Wereldoorlog belicht, evenals de  speciaal door Visit Brummen-Eerbeek ontworpen fietsroute langs historische (oorlogs)locaties. 

Vragen of opmerkingen? 

Zijn er activiteiten die worden georganiseerd, maar die op dit moment nog niet te vinden zijn op www.brummen.nl/75jaarvrijheid? Geef dit dan door aan de gemeente. Dit kan via het mailadres k.wentink@brummen.nl of het centrale telefoonnummer 0575- 568233.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/speciale-maand-rondom-viering-75-jaar-vrijheid.html