Ga naar de inhoud

Start bestrijding eikenprocessierups

vrijdag 19 april 2024

Als het weer het toelaat, starten we van maandag op dinsdag met het bestrijden van de eikenprocessierups, om grote overlast te voorkomen. We doen dit 's nachts. Een deel van de gemeentelijke eiken wordt bespoten met microscopisch kleine aaltjes. Deze aaltjes dringen de jonge eikenprocessierupsen binnen, waardoor deze dood gaan.

Uitvoer in de nachtelijke uren

De aaltjes die de rupsen bestrijden worden in de kroon van de eikenbomen gespoten. Omdat de aaltjes niet tegen zonlicht kunnen, vindt de bestrijding ’s nachts plaats. De bestrijding is niet effectief als het hard waait of als het regent. De aaltjes komen dan niet bij de rups. We adviseren om 's nachts de ramen en deuren dicht te houden. Na ongeveer twee weken volgt een tweede bestrijding bij dezelfde bomen om meer kans te hebben op een goed resultaat.

Bestrijding vindt plaats in deze straten

De gebieden voor de preventieve behandeling zijn anders dan voorgaande jaren. We stemmen dit af op de kaart van de Vlinderstichting waarop gebieden zijn gemarkeerd waar andere vlindersoorten zijn waargenomen. Deze methode passen we niet toe in gebieden waar ook beschermde vlinders voorkomen. Deze gebieden behandelen we niet om de vlinders te beschermen. De eiken in de volgende straten worden bespoten:

  • Empe: Weg over t Hontsveld
  • Hall: Dorpsstraat, Vosstraat
  • Eerbeek: Loenenseweg, Weverweg, Ringlaan, Papiermolen
  • Brummen: Burgemeester de Wijslaan, Engelenburgerlaan, Zutphensestraat

Meldingen en vragen 

Heeft u vragen of wilt u een melding doen? Geef dit dan door via www.fixi.nl/brummen of via de Fixi-app.

      

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/start-bestrijding-eikenprocessierups