Ga naar de inhoud

Vanaf 3 oktober: expositie over mensenhandel

zaterdag 17 september 2022

Dertig zeer schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. Echte verhalen, van echte slachtoffers. Vanaf maandag 3 tot dinsdag 18 oktober is de tentoonstelling ‘Open je ogen’ in het gemeentehuis te zien. Tijdens de vaste openingstijden van het gemeentehuis kan iedereen de 30 doeken bekijken waarop beeldend het verhaal wordt verteld dat schuilt achter mensenhandel. “Deze aangrijpende tentoonstelling biedt ons de kans het onderwerp mensenhandel onder de aandacht te brengen. Het komt namelijk ook voor in Nederland. En zelfs in onze eigen gemeente,” laat burgemeester Alex van Hedel weten. 

De fototentoonstelling “Open je ogen voor mensenhandel” is een initiatief van de organisatie CoMensha (Coördinatiecentrum tegen mensenhandel). Zij werken nauw samen met de Provincie Gelderland en Stichting Open Mind. De tentoonstelling bestaat uit 30 doeken (verhalen) van slachtoffers van mensenhandel. De portretten hangen vanaf 3 oktober verspreid in de hal van het Brummense gemeentehuis. “Ik raad iedereen aan om deze tijdens de openingstijden van ons gemeentehuis te komen bekijken. Doe dat wel vóór 18 oktober, want dan reist deze tentoonstelling weer door naar een andere gemeente in Nederland.” 

Halt toe roepen

De levensechte verhalen maken indruk op Van Hedel. “Het zijn mensen zoals jij en ik, die met hun schrijnende verhaal naar buiten treden. Zodat wij een beter beeld krijgen wat voor verschrikkelijk leed mensenhandel veroorzaakt. En dat dat leed voortduurt, want vele van hen zitten noodgedwongen nog steeds in de beschermde opvang.” Van Hedel benadrukt er uiteenlopende vormen van mensenhandel zijn. Zoals slavenhandel, gedwongen prostitutie of misbruik van arbeidsmigranten. “Belangrijk dus voor het gemeentebestuur dat de slachtoffers gezien worden. En dat we met elkaar voor zorgen dat we mensenhandel een halt toe roepen.” 

Van belang: melden

In zijn rol als burgemeester krijgt Van Hedel helaas ook te maken met vormen van mensenhandel in de gemeente Brummen. “Mensenhandel is vaak moeilijk te herkennen. Terwijl het juist belangrijk is om signalen die op uitbuiting kunnen wijzen, vroegtijdig te melden,” constateert Van Hedel. Melden kan bij de adviseurs Openbare Ruimte en Veiligheid van de gemeente Brummen. Stuur een mailbericht naar gemeente@brummen.nl of bel via het centrale telefoonnummer 0575 – 568 233. Op de pagina ‘Ondermijning’ op brummen.nl is ook nuttige informatie te vinden. Natuurlijk kan een melding ook gedaan worden bij de politie. Via het bekende telefoonnummer 0900 – 8844 of gewoon bij de wijkagent in uw dorp. Anoniem melden kan ook. Kijk hiervoor op www.meldmisdaadanoniem.nl.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/vanaf-3-oktober-expositie-over-mensenhandel.html