Ga naar de inhoud

Verplaatsing overstort Brummen

donderdag 6 februari 2020

De gemeente laat de komende zomer werkzaamheden uitvoeren die de waterkwaliteit in de wijk De Elzenbos verbeteren. De overstort van het riool van Brummen, die nu nog uitkomt in de vijver bij de Veldweide, wordt verplaatst naar de Elzenbosweg. In het geval van een zeer heftige regenbui, die door de klimaatverandering vaker voorkomen, kan ons riool de hoeveelheid water  niet altijd verwerken. Hiervoor maken we overstortlocaties. Het overtollige water kan via een overstort geloosd worden op het oppervlaktewater. Zo proberen we te voorkomen dat het rioolwater in de wijken of in de huizen omhoog komt.

De huidige riooloverstort lag vroeger aan de rand van de wijk en was met beplanting en een hekwerk redelijk afgescheiden van de woningen. Met de bouw van woningen aan de Zilverschoon en aan het Grasland is de overstort midden in de woonwijk komen te liggen. Het riool wordt daarom verlengd met een grote rioolbuis. Dan komt overtollig water ten noorden van de Elzenbosweg in de Brummense beek. Op de huidige vijver en de watergang in de wijk komt kan dan alleen nog schoon regenwater uitkomen.

Aanleg rioolleiding is een ingrijpende klus

Om de rioolleiding aan te kunnen brengen moet er veel werk verzet worden. De vijver moet voor de aanleg geheel of gedeeltelijk worden drooggelegd en de buisleiding kruist 3 verbindingswegen (De Hooimate, Het Grasland en de Elzenbosweg). Mogelijk dient de Velweide ook nog tijdelijk afgesloten te worden. Voor het graven van de rioolsleuf moet er ook diep gegraven worden en veel grond verzet worden. De uitvoer van de werkzaamheden wordt daarom uitgevoerd in een periode dat het grondwater relatief laag staat. Wij verwachten dat de werkzaamheden in augustus starten en dan meerdere weken duren.

Voorbereidende werkzaamheden

Wij zijn momenteel volop bezig met de voorbereiding voor de aanbesteding van deze werkzaamheden. Er is al veel informatie verzameld, maar we moeten ook nog enkele zaken duidelijk krijgen. Daarom worden in de week van 10 februari in het gebied wat grondboringen uitgevoerd om de draagkracht van de grond te bepalen. Verder wordt er dit voorjaar nog nader onderzoek gedaan naar het voorkomen van amfibieƫn en vissen in de vijver en de watergang.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/verplaatsing-overstort-brummen.html