Ga naar de inhoud

Vooruitdenken voor veilig en comfortabel wonen

donderdag 10 juni 2021

Iedereen wil graag veilig en comfortabel wonen. Als u ouder wordt of bijvoorbeeld een chronische ziekte heeft, zijn hiervoor soms aanpassingen nodig. Zoals een badkamer met een gelijkvloerse douche. Of een slaapkamer op de begane grond. Door hier tijdig over na te denken, voorkomt u dat u later misschien voor problemen komt te staan.

U bent verantwoordelijk voor uw eigen leven. Logisch dus dat u zelf nadenkt over de toekomst. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat u later niet meer zo goed ter been bent. Dan is het slim om nu alvast te sparen, zodat u straks het ligbad in de badkamer kunt vervangen door een gelijkvloerse douche. Want al gaat het nu nog goed, er kan een moment komen dat in- en uit bad stappen niet meer zo soepel verloopt.

Inschrijven bij woningstichting

Heeft u een koopwoning? Het is verstandig om u toch alvast in te schrijven bij de woningstichting. Als het dan later of onverwachts nodig is, heeft u meer kans om een gelijkvloerse woning te krijgen. Wilt u liever woningeigenaar blijven? Denk dan eens aan verhuizing naar een koopappartement of -bungalow, waar u comfortabel oud kunt worden.

Handige hulpmiddelen kopen

Een eenvoudig zitje in de douche kan handig zijn als u niet lang kunt staan bij het wassen. En met een wandbeugel in het toilet kunt u vaak net wat makkelijker opstaan. Deze en andere slimme hulpmiddelen maken het wonen eenvoudig een stukje comfortabeler en veiliger. Ze kosten niet veel en zijn gewoon te koop bij winkels die ook huishoudelijke artikelen verkopen, in de bouwmarkt en soms in de supermarkt. Deze voorzieningen vallen dan ook niet onder de Wmo. Wilt u ze liever niet kopen? Veel hulpmiddelen voor in uw woning kunt u ook kosteloos lenen of tegen betaling huren bij een thuiszorgwinkel 

Kosten in beeld

Heeft u een hulpmiddel nodig dat u niet zelf kunt betalen of huren? Of kunt u een noodzakelijke woningaanpassing niet zelf betalen en is verhuizen geen optie? Dan kunt u zich melden bij Team Voor Elkaar. Het is fijn als u dan vooraf actief meedenkt. Bijvoorbeeld door alvast te onderzoeken  welke aanpassingen u nodig denkt te hebben in huis. U kunt hiervoor een ergotherapeut vragen om mee te kijken. De basisverzekering vergoedt 10 uur ergotherapie per jaar. Daarnaast vragen we u om alvast bij verschillende bedrijven te informeren naar offertes. Zo krijgt u een goed beeld van de noodzakelijke aanpassingen en kosten. Hierover gaat Team voor Elkaar met u in gesprek. 

Meer weten?

Heeft u vragen over hulpmiddelen, woningaanpassingen of verhuizen? Neem contact op met Team Voor Elkaar: 0575-568 568 of info@teamvoorelkaar.nl.


De gemeente Brummen werkt aan een goed evenwicht tussen inkomsten en uitgaven in het sociaal domein. Zodat we ook in de toekomst zorg kunnen bieden én betalen voor wie het echt nodig heeft. Het betekent dat we onder andere moeten besparen op Wmo-voorzieningen, zoals woningaanpassingen. Daarom beoordelen we elke vraag kritisch. En kijken we altijd eerst wat u zelf kunt doen. Alleen of met de mensen om u heen. Zo houden we samen zorg en ondersteuning betaalbaar.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/vooruitdenken-voor-veilig-en-comfortabel-wonen.html