Ga naar de inhoud

Wat te doen bij stookoverlast?

maandag 27 september 2021

Zit u ’s zomers in de rook van de vuurkorf van de buren, of slaat 's winters de rook van een open haard even verderop bij u naar binnen? Probeer er altijd eerst samen uit te komen. Lukt dat niet, dan kunt u bij de gemeente een melding indienen via Fixi of via de Stookwijzer (stookwijzer.nu).

Open haarden, houtkachels en buitenvuren kunnen gezondheidsklachten en klachten over geur veroorzaken, zeker in dichtbebouwde gebieden. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (bijvoorbeeld longpatiënten en mensen met astma), ouderen en kinderen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen. 1 op de 3 Nederlanders zegt overlast te ervaren van houtrook. Dit gaat vooral over geuroverlast, lichte irritaties van ogen en luchtwegen en het dicht moeten laten van ramen en ventilatieroosters.

Ga het gesprek aan

Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kan een stuk schelen in de overlast. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de houtstokers wel maatregelen wil nemen om overlast te beperken. Zij zijn bijvoorbeeld bereid om de barbecue te vervangen door een schonere, of de vuurkorf, open haard of houtkachel minder vaak aan te doen.

Stappenplan

Probeer eerst vast te stellen waar de rook vandaan komt. Misschien zijn er meerdere buren die hout stoken. Als andere buren ook overlast ervaren, kunt u samen stappen ondernemen. Ga vervolgens het gesprek aan met de houtstokers, misschien zijn zij zich van geen kwaad bewust. Leg rustig uit waarom u last hebt van hun rook. En vertel dat er manieren zijn waarop zij de overlast kunnen beperken. Kijk op de website milieucentraal.nl/houtkachel voor nuttige tips. Lukt het niet om samen een oplossing te vinden? Noteer dan 2 of 3 weken lang elke dag wanneer u precies last heeft van de rook. Op welke plek in huis? En welk effect heeft de rook op u? Ook kunt u foto- of video-opnames maken van de rook en het rookkanaal. Dit helpt om erachter te komen wat precies de oorzaak is en dit maakt het makkelijker om afspraken te maken met de stoker. Praat daarom nog eens met je houtstokende buren. Misschien snappen ze uw probleem nu wel en willen ze rekening met u houden. Zo niet, vraag dan of de wijkagent of buurtbemiddeling wil bemiddelen.

Komen jullie er samen niet uit?

Dan kunt u een melding indienen via Fixi of via de Stookwijzer (www.stookwijzer.nu). Uw dagboek komt daarbij goed van pas.Houd er echter rekening mee, dat dit niet altijd een snelle oplossing van het probleem betekent. De gemeente zal vragen om bewijzen en houdt rekening met allebei de belangen, van u en de houtstokende buren.

Als u niet tevreden bent over de reactie van de gemeente, stap dan naar een Juridisch Loket of de Rechtswinkel voor advies en informatie.

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/wat-te-doen-bij-stookoverlast.html