Ga naar de inhoud

Waterschap onderzoekt verkleuring water Eerbeekse beek

zaterdag 6 juli 2019

Eind van deze middag ontving Waterschap Vallei en Veluwe enkele meldingen over een blauw-witte verkleuring van het water in de Eerbeekse beek. Dit ter hoogte van 't Haagje. Het waterschap onderzoekt wat de oorzaak is van de verkleuring. Advies is om uit voorzorg dieren niet uit de beek te laten drinken. Ook raadt het Waterschap af om kinderen in de beek te laten spelen. 

Update van waterschap op zaterdag 10.30 uur:

Het waterschap is klaar met het wegpompen van het verkleurde/vervuilde water. De Eerbeeksebeek is weer in zijn oorspronkelijk staat. Gisteravond rond 22:45 uur heeft de brandweer extra water door de beek gespoeld (vanaf De Hoop). Zo kon nog beter het laatste vervuilde water weggepompt worden. Rond 01.00 uur vannacht waren de pompwerkzaamheden klaar en heeft de aannemer de afdamming in de beek weggehaald. De komende dagen blijft het waterschap de kwaliteit van het water goed monitoren. Het advies blijft: vermijd contact met het water in de beek. De gemeente Brummen heeft uit voorzorg borden langs het traject (’t Haagje tot aan de Smeestraat) geplaatst.

Update waterschap op vrijdag 21.30 uur

Om verspreiding van de verkleuring/verontreiniging te stoppen, is de beek om 20.10 uur afgedamd. Dit is gebeurd in de Smeestraat ter hoogte van de Dr. Gunningstraat (dus nog voor De Korenmolen). Het water wordt daar sinds 20.45 uur door de firma Pannekoek uit de beek en in het vuilwaterriool gepompt. In de Rioolwaterzuivering (RWZI) van Brummen wordt het dan gezuiverd. Op dit moment is het grootste deel van het verontreinigde water weggepompt en is de brandweer begonnen met het doorspoelen van beek. De komende uren blijft het Waterschap de aanvoer van het water dus nog wegpompen.

Let op: dringend advies blijft om honden niet te laten zwemmen in de Eerbeeksebeek of uit de beek te laten drinken. Contact met het water moet worden vermeden. Dit uit voorzorg. De gemeente plaatst borden met daarop tekst om mensen hierop te attenderen. 

De oorzaak is nog niet bekend

De reden waarom het water van de beek is verkleurd en wat de verkleuring veroorzaakt is op dit moment niet bekend. De verkleuring stroomt met de beek mee (van 't Haagje in Eerbeek richting de Oliemolen). De stroming van het water is beperkt, waardoor de vervuiling niet De Korenmolen heeft kunnen bereiken. Met de (beperkte) stroming van het water neemt overigens de concentratie af.

Wanneer er meer bekend is, laat Waterschap Veluwe en IJssel dit uiteraard weten. Wij zullen dit uiteraard ook via de gemeentelijke kanalen bekend maken.

Meer informatie

Voor vragen kunt u contact op nemen met het waterschap op telefoonnummer of 055-5 272 600 of servicedesk@vallei-veluwe.nl

Delen via e-mail

https://www.brummen.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/news/waterschap-onderzoekt-verkleuring-water-eerbeekse-beek.html