Ga naar de inhoud

Huidige coronamaatregelen

De verspreiding van het virus zorgt voor veel aandacht en vragen. Ook bij ondernemers. Voor bedrijven zijn er een aantal regelingen getroffen. Lees op deze pagina meer over ondernemen en het coronavirus. De huidige coronamaatregelen vindt u op deze pagina van de Rijksoverheid. Laat uw medewerkers nog thuis werken tenzij het niet anders kan en houdt op de werkvloer de 1,5 meter afstand in acht.

Coronasteun terugbetalen; dit moet u weten.

Heeft u financiële steun van de overheid gekregen om door de coronacrisis te komen? Zoals NOW, TVL, Tozo of bijzonder uitstel van betaling. Eind september stoppen veel regelingen. Sommige regelingen moet u terugbetalen. En als u een belastingschuld heeft, moet u die aflossen. Lees op deze pagina van de Kamer van Koophandel meer over het terugbetalen van coronasteun.

Regelingen

Tozo 5

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Tozo 5 levensonderhoud kunt u aanvragen vanaf 1 juli t/m 30 september 2021. Voor de gemeente Brummen loopt dit via het GROS.

Misschien zijn de gevolgen van de coronacrisis voor u nog niet voorbij. Het kan even duren voordat u uw bedrijf of beroep weer op een normale manier kunt uitoefenen en u voldoende inkomsten heeft. Misschien wilt u onderzoeken of u uw bedrijf of beroep kunt aanpassen aan de huidige situatie of kunt voorbereiden op de toekomst? Of denkt u erover om ander werk te gaan doen, als zelfstandige of in loondienst? Om een goede beslissing te kunnen nemen heeft u tijd nodig en mogelijk ook (financiële) ondersteuning. Daarom kunt u (nogmaals) langer gebruikmaken van de aanvullende Tozo-uitkering voor levensonderhoud

Aanvragen Tozo Krediet

Ondernemers met liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis kunnen een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen. Deze lening bedraagt maximaal €10.157,-. Het bedrag moet wel terugbetaald worden. De lening heeft een maximale looptijd van vijf jaar en kent een rentepercentage van 2%. U kunt de lening voor bedrijfskapitaal online aanvragen.

Na ongeveer 10 werkdagen neemt BTBedrijfsadvies contact met u op over de lening. Dit bedrijf helpt ons met de aanvragen. Het duurt ongeveer vier weken om uw aanvraag af te handelen. Loopt u vast bij uw aanvraag door een technisch probleem in het systeem, stuur een e-mail naar gros@apeldoorn.nl .

Heeft u al eerder een lening voor bedrijfskapitaal ontvangen, maar nog niet het maximale bedrag van €10.157,- bereikt? Dan kunt u een tweede aanvraag voor de lening doen. Daarbij geldt dat de hoogte van beide leningen samen niet hoger dan €10.157,- kan zijn.

Let op! Op dit moment zijn er bedrijven actief die ondernemers hulp bieden bij het aanvragen van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Deze hulp is doorgaans niet kosteloos en mogelijk niet zonder financiële gevolgen. U hoeft als ondernemer ook geen extra kosten te maken.

NOW-6

De zesde periode voor loonsteun kan worden aangevraagd voor de periode juli, augustus en september 2021. vanaf 26 juli tot en met 30 september 2021. Alle informatie, voorwaarden, rekenhulp en een link naar het aanvraagformulier zijn te vinden via deze link.

TVL Q3 2021

Heeft u omzetverlies door de coronamaatregelen? En moeite om de vaste lasten van uw onderneming te betalen? Dan kunt u via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. Het kabinet heeft besloten de TVL ook in het 3e kwartaal van 2021 open te stellen voor ondernemingen. Ondernemers krijgen daarmee een extra steun in de rug om hun onderneming weer op te starten en nieuwe voorraad in te kopen. De voorwaarden voor TVL Q3 2021 zijn gelijk aan die voor TVL Q2 2021.  U kunt TVL Q3 2021 aanvragen tot en met 26 oktober 2021 17:00 uur. Aanvragen lopen via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Meer informatie via deze link.

TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

TONK aanvragen kan nog steeds met terugwerkende kracht tot 1 januari. De regels voor de aanvraag zijn onlangs verruimd:

-              80% van het inkomen wordt meegewogen als draagkracht

-              De vermogensgrens is verruimd naar 25.000 euro.

TONK is er voor huishoudens en voor ondernemers. Heeft u door de coronacrisis veel minder inkomsten en kunt u daardoor noodzakelijke kosten zoals de huur of hypotheekrente niet meer betalen? Bieden andere regelingen geen of onvoldoende een oplossing? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. U kunt de TONK met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 1 januari tot en met 30 september 2021.

De hoogte van de uitkering hangt af van uw huidige inkomsten en uw vaste lasten. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar uw woonlasten, kosten voor levensonderhoud, de premie voor zorgverzekering, de kosten voor warmte, water en elektriciteit en eventueel een arbeidsongeschiktheidsverzekering als u als zelfstandige werkt. De bijdrage die u krijgt, is nooit hoger dan het verschil met uw inkomen vóór corona. U hoeft het geld niet terug te betalen.

TONK aanvragen

De gemeente Apeldoorn voert voor de gemeente Brummen de TONK uit.

Kijk voor meer informatie en ondersteuning op deze pagina.

KKC: kredietregeling voor kleine leningen

Met de Kleine Kredieten Corona Garantieregeling (KKC) kunnen kleine, in de kerngezonde bedrijven leningen tussen de 10.000 en 50.000 euro afsluiten bij financiers. Dit gaat met de KKC sneller dan normaal, en tegen relatief gunstige voorwaarden.

Aanvraagproces

Voor je aanvraag kun je in ieder geval terecht bij Rabobank, ABN AMRO, ING, De Volksbank en Triodos Bank. De regeling staat open tot 31 december 2021. Bij de financiers kun je terecht voor meer informatie. Kijk voor meer informatie op deze pagina van de Rijksoverheid.

Online adviestools voor ondernemers

KVK Regelingencheck

Een overzicht met de belangrijkste regelingen en een link naar de pagina met uitgebreide informatie per regeling. Klik hier om naar de pagina te gaan.

KVK Zwaar weer routewijzer

Deze tool geeft advies en informatie voor bedrijven die in zwaar weer verkeren op basis van 4 aspecten van uw onderneming: klanten, businessmodel, financiën en wendbaarheid. Klik hier om naar de pagina te gaan.

Corona calculator

Krijg inzicht in relevante steunregelingen van de overheid en financiële instellingen met deze calculator van VNO-NCW en MKB-Nederland. Klik hier voor de calculator.

Belastingen

Uitstel betaling gemeentelijke belastingen

Alle ondernemers die gemeentelijke belastingen in Brummen betalen kunnen op aanvraag uitstel van betaling krijgen tot 1 juli 2021. Dit geldt voor alle gemeentelijke belastingen (OZB, BIZ en Afvalstoffenheffing). Heeft u een belastingaanslag die zowel zakelijke als privécomponenten bevat? Dan geldt het aanvragen van uitstel ook voor de privécomponenten. U kunt een aanvraag indienen via teambelastingen@cannockchase.nl. Vermeld hierbij uw aanslagnummer.

Voorlopige aanslag toeristenbelasting

Voor alle ondernemers die te maken hebben met een voorlopige aanslag van de toeristenbelasting:  Omdat het vakantieseizoen voorlopig nog onzeker is versturen wij de voorlopige aanslag voor het jaar 2021 op een later moment dan gebruikelijk. Wij baseren de aantallen niet zoals gebruikelijk op die van het voorgaande jaar. Maar aan het einde van het hoogseizoen wordt gekeken naar een realistisch aantal voorlopig in rekening te brengen overnachtingen. Op die manier hopen wij u extra ruimte te geven binnen uw liquiditeit.

Advies voor ondernemers en werkzoekenden

Werk naar werk

Nu door de COVID-crisis mensen hun baan dreigen te verliezen is het van belang om te kunnen werken aan een andere toekomst. Stages en leerwerkplekken én regionale werk-naar werk-trajecten kunnen werkzoekenden daarbij helpen. Klik hier voor meer informatie of hier voor het direct aanmelden voor een gesprek.

Ondernemersadvies

Advies of begeleiding bij het versterken of weer opstarten van de activiteiten van de onderneming:

Zij bieden een adviestraject van 6 maanden door ervaren ondernemers voor startende ondernemers. Door corona is het advies tijdelijk gratis.

Algemene informatie

Relevante links

Op rijksoverheid.nl/coronavirus vindt u antwoorden op veel gestelde vragen van ondernemers. Kijk ook op de pagina’s over ondernemen en het coronavirus op de websites van:

Of bel het landelijke informatienummer van de rijksoverheid 0800 - 1351.

Horecaondernemers kunnen met vragen terecht op de site van de brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. Recreatieondernemers kunnen terecht bij HISWA-RECRON.

Lees hier de laatste informatie over de gemeentelijke dienstverlening.