Ga naar de inhoud

Verkiezing gemeenteraad

Eenmaal in de vier jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. Dus ook in onze gemeente. De gemeenteraadsverkiezingen vonden plaats op woensdag 21 maart 2018.

De gemeenteraad vormt het algemeen bestuur van de gemeente en is dus de ‘baas’ van de gemeente Brummen. Tijdens de verkiezingen kunnen de inwoners van onze gemeente van 18 jaar en ouder hun stem uitbrengen voor de leden van de gemeentera

Uitslag verkiezing gemeenteraad

Op vrijdag 23 maart is door het Centraal Stembureau de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt. In totaal 54,44 procent van de kiesgerechtigde inwoners brachten afgelopen woensdag hun stem uit. De uitslag heeft de volgende zetelverdeling tot gevolg: Lokaal Belang en VVD nemen ieder vier van de negentien raadszetels in gebruik. Drie partijen hebben ieder drie plekken in de gemeenteraad weten te bemachtigen: PvdA, nieuwkomer GroenLinks en CDA. D66 blijft met twee raadszetels in de gemeenteraad vertegenwoordigd. Het Centraal Stembureau bevestigde dat PvdA, GroenLinks, CDA, VVD en D66 ieder één restzetel in de wacht hebben gesleept. 

De cijfers...

Hieronder staat een aantal documenten met de uitslag. Ook kunt u bij de receptie van het gemeentehuis tijdens openingstijden het proces verbaal van de verkiezingen in onze gemeente inzien.

Hieronder treft u de (open data) verkiezingsbestanden aan die in CSV zijn aangemaakt. De gegevens uit de processen-verbaal van de 15 stembureaus zijn hierin ingevoerd. Het gaat om de “ruwe” bestanden en deze plaatsen we met het oog op transparantie en controleerbaarheid voor bepaalde media en deskundigen. Voor hen is dit document goed leesbaar en bruikbaar.

Historie

In de periode 2014-2018 bestond de gemeenteraad uit de fracties PvdA (4 zetels), VVD (5 zetels), CDA (3 zetels), IPV (2 zetels), Lokaal Belang  (3 zetels) en D66 (2 zetels). Bekijk hier de verkiezingsuitslag van vier jaar geleden.