Ga naar de inhoud

Duurzaamheidslening

Wilt u energiebesparende maatregelen nemen aan uw eigen woning? Zoals het plaatsen van zonnepanelen, isolatiemaatregelen of een warmtepomp. Dan kunt u hiervoor een aantrekkelijke lening afsluiten bij de gemeente Brummen. We werken hiervoor samen met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). U kunt de eerste aanvraag zelf online bij ons doen.

Het energiezuinig maken van uw woning is een investering die in eerste instantie geld kost. Maar door energiebesparende maatregelen bespaart u uiteindelijk op de woonlasten. Bovendien wordt uw woning er aangenamer en comfortabeler van. Meer wooncomfort én een lagere energierekening dus! Daarnaast helpt u mee aan een beter milieu en kunnen de energiebesparende maatregelen goed zijn voor de waarde van uw woning. 

Wanneer komt u in aanmerking?

U komt in aanmerking voor een duurzaamheidslening, als:

Wat zijn de voorwaarden?

 • Tot een bedrag van € 7.500,- geldt een looptijd van 10 jaar. Voor een hoger bedrag is de looptijd 15 jaar. 
 • De duurzaamheidslening is een jaarannuïteitenlening. U lost dus annuïtair af. 
 • De rente over de lening wordt vastgesteld op het moment van toewijzen. SVn brengt de rente en aflossing in rekening. 
 • De lening wordt onderhands verstrekt. Dit betekent dat u de lening afsluit zonder tussenkomst van een bank.
 • U krijgt de lening via een bouwkrediet. 
 • U kunt altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij aflossen (met een minimum van € 250,-).

Hoe gaat de aanvraag in z'n werk?

Stap 1:

De eerste aanvraag verloopt via de gemeente en kunt u direct online aanvragen. De gemeente beoordeelt uw aanvraag:

 • Past uw aanvraag binnen de voorwaarden en doelstellingen van het fonds? Dan ontvangt u van ons een toewijzingsbrief. Bewaar deze toewijzingsbrief goed. De brief heeft u nodig om bij de SVn een duurzaamheidslening aan te vragen. Dit gaat geheel digitaal via www.svn.nl.
 • Past uw aanvraag niet binnen de voorwaarden en doelstellingen van het fonds? Dan krijgt u een afwijzingsbrief

Stap 2:

Voor het aanvragen van lening gaat u naar www.svn.nl.

 • U typt Brummen in het vak ‘vul uw plaatsnaam in’.
 • Klik op ‘bekijk mogelijkheden’ en kies voor het thema: Duurzaam maken/Huis & pand opknappen.
 • Daarna klikt u door naar het digitale aanvraagformulier van de lening.

Vraagt u de lening niet binnen 8 weken aan? Dan is deze toewijzing niet meer geldig. Omdat u een lening aangaat, moet u voldoende kredietwaardig zijn. Dit toetst SVn.

Stap 3:

Bij een positieve toetsing ontvangt u een offerte met de overeenkomst van geldlening. Hierin staan vermeld: het leenbedrag, de maandtermijn (rente en aflossing), het rentepercentage, de looptijd van de lening en de overige voorwaarden. Bij de offerte ontvangt u een uitgebreide toelichting op de duurzaamheidslening en de algemene bepalingen voor geldleningen. De rente is zeer gunstig ten opzichte van andere kredietverstrekkers. Actuele rentepercentages vindt u op de site van SVn.

Bij een negatieve toetsing ontvangt de gemeente Brummen bericht van SVn. U krijgt dan van de SVn een afwijzingsbrief. Hierin staat dat de toewijzingsbrief wordt ingetrokken.

Stap 4:

Nadat de offerte met contract van lening is ondertekend, is het leenbedrag direct beschikbaar voor uitbetaling. Vanaf dat moment betaalt u elke maand via automatisch afschrijving het afgesproken bedrag aan rente en aflossing aan SVn.

Stap 5:

Het geleende bedrag wordt in een bouwkrediet gestort. Als de werkzaamheden naar tevredenheid zijn afgerond, stuurt u de declaratieformulieren met de originele nota’s naar de gemeente Brummen. Na akkoord van de gemeente betaalt SVn de kosten rechtstreeks aan de bedrijven uit. SVn betaalt nooit méér uit dan beschikbaar is in het bouwkrediet.