Ga naar de inhoud

75 jaar vrijheid

Plannen voor herdenking 2020? Geef het door!

Op 5 mei 2020 vieren we in Nederland  75 jaar vrijheid. Een jubileumjaar waaraan we ook in de gemeente Brummen extra aandacht besteden. Verschillende organisaties willen activiteiten organiseren, zowel voor het vieren van vrijheid als de herdenking van slachtoffers van oorlogsgeweld en terreur. Heeft u ook plannen? Geef het door met het formulier op deze pagina!

De 4 mei-comités in Brummen en Eerbeek hebben al aangegeven dat zij in 2020 extra activiteiten willen organiseren rondom de herdenking. En er zijn nu al organisaties die plannen hebben om 75 jaar vrijheid te vieren. Zo ontstond bij de 4 mei-comités het idee voor een herdenkings- en bevrijdingsmaand van 5 april tot 5 mei 2020. Lokale verenigingen, organisaties, stichtingen en clubs kunnen in die maand op eigen initiatief activiteiten organiseren rondom 75 jaar vrijheid. Door de plannen nu alvast te inventariseren en coördineren, is een goede spreiding van activiteiten mogelijk. En krijgt straks elk initiatief de aandacht die het verdient. 

Overzicht activiteiten

Als gemeente helpen we graag om herdenkingsactiviteiten in goede banen te leiden. Heeft u plannen om in april of mei 2020 iets te organiseren? Laat het ons weten!  Doe dit liefst voor 1 juni aanstaande via het aanmeldformulier. Wij geven dan nog voor deze zomer een overzicht van de initiatieven die er zijn. Zo hebben initiatiefnemers voldoende tijd om activiteiten op elkaar af te stemmen of de krachten te bundelen. Met als resultaat een respectvolle en feestelijke herdenking en viering van 75 jaar vrijheid in 2020.

Belangrijke data

  • 23 september 1944: 6 Britse militairen neergeschoten bij het Oude Postkantoor in Brummen
  • 13 april 1945: 8 verzetsstrijders gefusilleerd bij Engelenburg
  • 15 april 1945: bevrijding Brummen
  • 16 april 1945: bevrijding Eerbeek en Hall
  • 4 mei: Nationale Herdenking
  • 5 mei: Bevrijdingsdag