Ga naar de inhoud

Nationale Herdenking 2020

Zoals heel veel evenementen en gebeurtenissen is ook de Nationale Herdenking 2020 een hele bijzondere. We vieren dit jaar niet alleen dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd van de Duitse bezetter. Dit jaar is ook bijzonder vanwege het coronavirus. Daarom kunnen de lokale herdenkingen niet doorgaan, die in ondere andere Eerbeek, Brummen en Hall voorbereid waren. In samenspraak met de organisatoren is er een alternatief plan.  

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen, burgers en militairen, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. 

Online

Dit jaar zijn er geen stille tochten, geen herdenkingsbijeenkomsten bij begraafplaatsen of in kerken. De Nationale Herdenking vindt dit jaar dus vooral in huiselijke kring plaats. En we nemen op 4 mei om 20.00 uur twee minuten stilte in acht. Omstreeks 18.00 uur spreekt de burgemeester via een speciale videoboodschap zijn herdenkingsrede uit en zijn er korte toespraken van de voorzitters van de 4 mei comités in Brummen en Eerbeek.

- Bekijk hier de videoboodschap over de 4 mei herdenking in de gemeente Brummen
- Lees hier de volledige herdenkingsrede van burgemeester Van Hedel
- Lees hier de korte toespraak van de heer Meulenbeek (voorzitter comité 4 mei Brummen)
- Lees hier de korte toespraak van de heer Toevank (voorzitter comité 4 mei Eerbeek).  

Vlaggen 

Op maandag 4 mei mag dit jaar officieel gedurende de gehele dag gevlagd worden. Ten teken van rouw hangen we de vlag die dag halfstok. Een dag later, op Bevrijdingsdag, hangen we de vlag in de top. Dit tussen zonsopgang en zonsondergang.