Ga naar de inhoud

Bijstand voor ondernemers: TOZO 5

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is er om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Daalt uw inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum? Dan kunt u een aanvullende uitkering krijgen voor levensonderhoud.

De Tozo 4 liep tot 1 juli 2021. U kunt nu een verlenging aanvragen Tozo 5.

Waarom een verlenging?

De economie gaat weer langzaam open, maar nog niet voor iedereen even snel. Daarom verlengt het Rijk een groot deel van het steun- en herstelpakket voor ondernemers. Daaronder valt ook de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Zo krijgen zelfstandig ondernemers de ruimte en financiële steun om zich te herpakken waar dat nog nodig is.

Tozo 5: voor wie en hoe

Tozo 5 is er voor zelfstandig ondernemers en zzp’ers met een huishoudinkomen onder het sociaal minimum. Ook als uw bedrijf liquiditeitsproblemen heeft door de coronacrisis komt u in aanmerking. 
De Tozo bestaat namelijk uit 2 voorzieningen:

  • inkomensondersteuning voor levensonderhoud. Hiermee wordt het huishoudinkomen aangevuld tot het sociaal minimum
  • een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal 10.157 euro. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de huur van uw pand betalen.

Tozo 5 aanvragen

U kunt Tozo 5 aanvragen vanaf 1 juli 2021 tot en met 30 september 2021. Dit kan via de website van het Gemeentelijk Regionaal Ondernemers Steunpunt (GROS). Dit doet u met uw DigiD

U hoeft pas vanaf 1 januari 2022 te starten met terugbetalen van de lening. Vanaf het moment dat u de lening krijgt, heeft u 5 jaar de tijd om alles terug te betalen. Heeft u vragen over Tozo? Bel dan 14 055 (keuze 1) of mail naar uwreactie@apeldoorn.nl.

Tegemoetkoming TONK

Hiernaast kan het zijn dat u recht heeft op een tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten, de zogenaamde TONK-regeling. Het gaat dan vooral om vaste woonlasten zoals huur of hypotheek, gas, water en elektriciteit. Aanvragen kan via www.apeldoorn.nl/tonk.