Ga naar de inhoud

Geldproblemen

Heeft u geldproblemen? Wacht dan niet te lang om hulp te zoeken. Want voordat u het weet, stapelen de problemen zich op. Neem contact op met Team voor Elkaar voor hulp.

Bijzondere bijstand

Heeft u dingen nodig, maar kunt u ze echt niet zelf betalen? Zoals bijvoorbeeld kosten voor een advocaat of zorgkosten die uw (aanvullende) zorgverzekering niet vergoedt. Dan kunt u bijzondere bijstand aanvragen. Of u bijzondere bijstand krijgt, hangt af van uw inkomen en bezittingen zoals uw huis, auto en spaargeld

Stappenplan aanvragen bijzondere bijstand

Bekijk of u aan deze voorwaarden voldoet:

  • U woont in Brummen.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U bent Nederlander of u heeft een geldige verblijfsvergunning.
  • De kosten waarvoor u bijzondere bijstand aanvraagt zijn bijzonder, onvoorzien, noodzakelijk en vallen niet onder een andere wet of voorziening zoals bijvoorbeeld de Zorgverzekeringswet.
  • De kosten zijn zo hoog dat u ze niet uit uw inkomen kunt betalen.  

Wilt u bijzondere bijstand aanvragen? Neem dan contact op met het Activerium via de telefoon 14055 (en kies Activerium) of stuur een e-mail naar bijzonderebijstand@apeldoorn.nl. De medewerkers van Activerium kunnen naar aanleiding van uw vraag gericht gegevens vragen of u doorverwijzen naar het loket bijzondere bijstand. 

Waarvoor mag u bijzondere bijstand niet gebruiken?

Voor gewone dingen in uw dagelijks leven, zoals eten, de huur, kleding, een paspoort, een boete of alimentatie. Ook niet voor zaken die andere instanties, zoals de verzekering of Belastingdienst, betalen.

Het duurt maximaal 8 weken voordat u weet of u bijzondere bijstand krijgt

De beslissing van uw aanvraag ontvangt u uiterlijk met 8 weken, maar vaak eerder. Krijgt u bijzondere bijstand? We maken het bedrag over op uw rekening of we betalen het rechtstreeks aan de leverancier.

Het kan zijn dat u zelf een deel moet bijdragen aan de kosten

Is uw inkomen hoger dan het bijstandsniveau? Dan rekenen we uit of u zelf ook iets kunt betalen. Dat noemen we de eigen bijdrage. Hoeveel u zelf moet betalen, hangt af van uw inkomen en spaargeld. Met inkomsten zoals kinderbijslag, huurtoeslag, zorgtoeslag, studietoelage voor directe studiekosten en kinderkortingen wordt geen rekening gehouden.