Ga naar de inhoud

Naamgebruik en naamswijziging

Bent u getrouwd (geweest) of heeft u een geregistreerd partnerschap (gehad) dan kunt u de geslachtsnaam (achternaam) van uw partner gebruiken. Dit heet naamgebruik. 

Let op!

Een afspraak maken bij de gemeente is altijd gratis. Er zijn websites die aanbieden om voor u een afspraak met ons te maken, maar daar moet u voor betalen. Wij werken niet met andere partijen samen. Via de knop 'afspraak maken' kunt u gratis bij ons een afspraak maken. 
  

Wijziging in naamgebruik

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap sluit, dan kunt u kiezen met welke achternaam officiële instanties u voortaan moeten aanschrijven. Die keuze heeft u ook als u gaat scheiden, uw geregistreerd partnerschap beëindigt, weduwe/weduwnaar bent geworden, of als u een eerder gemaakte keuze over het naamgebruik wilt veranderen. Met dit verzoek wijzigt uw achternaam niet. U geeft alleen aan hoe u aangeschreven wilt worden.

Klik op de groene knop hierboven om uw verzoek in te dienen. U kunt uw verzoek ook persoonlijk aan de balie doen. Maak hiervoor een afspraak.

U kunt kiezen hoe overheidsinstellingen u voortaan moeten aanschrijven:

  • Alleen met uw eigen naam;
  • Alleen met de naam van uw partner;
  • Met uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner;
  • Met de naam van uw partner, gevolgd door uw eigen naam.

Naam wijzigen

Als u om andere redenen uw achternaam wilt veranderen (naamswijziging), dient u een verzoek in bij de dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie