Ga naar de inhoud

Nederlandse nationaliteit

Woont u in de gemeente Brummen en wilt u de Nederlandse nationaliteit krijgen? Dan kunt u een verzoek indienen bij de gemeente. Er zijn twee mogelijkheden om Nederlander te worden; door naturalisatie of optie.

Welke mogelijkheid voor u van toepassing is hangt af van uw persoonlijke situatie. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Wanneer u aan de voorwaarden voor naturalisatie of optie voldoet, dan kunt u bij ons een afspraak maken voor een intake-gesprek. 

Meenemen Naturalisatie

Als u in aanmerking komt voor een naturalisatieverzoek, neem dan bij de afspraak deze documenten mee: 
•    een geldig paspoort of ander reisdocument.
•    een geldige verblijfsvergunning
•    een inburgeringsdiploma of een vergelijkbaar diploma.
•    een geboorteakte uit uw land van herkomst, als u deze nooit eerder bij de gemeente heeft laten zien.

Optie

Als u in aanmerking komt voor een optieverzoek, neem dan bij de afspraak  deze documenten mee: 

  • een geldig paspoort of ander reisdocument.
  • een geldige verblijfsvergunning
  • een geboorteakte uit uw land van herkomst, als u deze nooit eerder bij de gemeente heeft laten zien.

Heeft u buitenlandse documenten?

Meestal moeten buitenlandse documenten eerst gelegaliseerd en vertaald zijn voordat wij ze  kunnen gebruiken. Kijk voor meer informatie op de website van de IND.

Vraagt u ook de Nederlandse nationaliteit voor uw partner en/of een minderjarig kind aan? Neem dan van die personen ook alle benodigde documenten mee. Tijdens het intakegesprek beoordelen wij of u aan de voorwaarden voldoet. Is dat het geval, dan maken wij een vervolgafspraak met u voor het indienen van uw naturalisatie- of optieverzoek.

Kosten

Welke kosten u moet betalen, hangt van uw aanvraag af. U betaalt de kosten bij het indienen van het verzoek Dit is tijdens het tweede gesprek. Wij vragen u dit bedrag te pinnen. 

Hieronder leest u een overzicht van de kosten:

Naturalisatie 2024

naturalisatie van 1 persoon € 1023,00
naturalisatie u en uw partner € 1305,00
naturalisatie van 1 persoon verlaagd tarief € 760,00
naturalisatie u en uw partner verlaagd tarief € 1044,00
mede-naturalisatie van minderjarig kind (per kind) € 151,00

U komt bij een naturalisatieverzoek voor een verlaagd tarief in aanmerking als u vluchteling bent (in het bezit van een vergunning asiel onbepaalde tijd) of als u staatloos bent. 

Optie 2024

Optie voor één persoon € 217,00
Optie voor u en uw partner € 371,00
mede-optie van minderjarig kind (per kind) € 24,00

Hoe lang duurt een naturalisatie procedure?

Het is moeilijk te zeggen hoe lang deze procedure duurt. U moet rekenen op meerdere maanden tot maximaal een jaar. De termijn van een jaar is wettelijk bepaald.

Wat gebeurt er na het indienen van uw naturalisatie verzoek?

Na het indienen en goedkeuren van het verzoek bestaat de vervolgprocedure uit drie stappen. 

1. De gemeente onderzoekt uw aanvraag en stelt een advies op voor de IND

2. De IND beoordeelt uw aanvraag en het advies van de gemeente.  

3. De IND stuurt een antwoord op uw aanvraag.

U ontvangt de brief van de IND op uw woonadres. 

Uw aanvraag is goedgekeurd

Als uw aanvraag goedgekeurd is ontvangt u van ons een uitnodiging voor en naturalisatieceremonie. U wordt pas Nederlander als u bij deze ceremonie aanwezig bent en de verklaring van verbondenheid afgelegd.

Uw aanvraag is niet goedgekeurd

Als uw aanvraag niet goedgekeurd is legt de IND in de brief (benoemd bij punt 3) uit waarom u geen Nederlander kunt worden. (Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u in de brief lezen welke stappen u kunt ondernemen.

Hoe lang duurt een optie procedure?

Het moeilijk te zeggen hoe lang deze procedure duurt. U moet rekenen op meerdere weken. U ontvangt binnen maximaal 36 weken een besluit op uw verzoek. Dit is de maximale wettelijk termijn voor een optieverzoek. Wij streven echter uw aanvraag binnen enkele weken af te handelen.

Wat gebeurt er na het indienen van uw optie verzoek?

Na het indienen van uw optieverzoek beoordelen wij uw aanvraag. Tijdens het beoordelen toetsen wij of u aan de voorwaarden voldoet. Na de beoordeling ontvangt een brief van ons met de uitkomsten op uw optieverzoek.

Uw aanvraag is goedgekeurd

Als uw aanvraag goedgekeurd is ontvangt u van ons een uitnodiging voor en naturalisatieceremonie. U wordt pas Nederlander als u bij deze ceremonie aanwezig bent en de verklaring van verbondenheid afgelegd.

Uw aanvraag is niet goedgekeurd

Als uw aanvraag niet goedgekeurd is leggen wij u uit waarom uw aanvraag niet is goedgekeurd. Bent u het niet eens met deze beslissing? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken

Vragen?

Heeft u vragen over Nederlander worden via naturalisatie of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. Dat kan telefonisch via ons algemene nummer: 0575-568 233 tijdens ons dagelijkse telefonische spreekuur tot 12.00 uur.