Ga naar de inhoud

Verhuizing vanuit het buitenland

Verhuist u vanuit het buitenland naar de gemeente (immigratie)? Of bent u het komende half jaar minimaal 4 maanden in Nederland? Laat u dan binnen 5 dagen na aankomst persoonlijk inschrijven bij de gemeente. Neem uw partner en/of kinderen die ook ingeschreven moeten worden, mee.

Inschrijven EU-burger en/of terug in Nederland

Woonde u al eerder in Nederland? Of hebt u de nationaliteit van een land uit de Europese Unie? Maak hiervoor een afspraak om uw inschrijving vanuit het buitenland te regelen.

Niet-EU burgers

Komt u voor het eerst naar Nederland en hebt u geen Europese nationaliteit? Dan vraagt u eerst een verblijfsvergunning aan bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). U kunt een afspraak met de IND maken via (088) 043 04 30.

Meenemen

Neem het volgende mee als u zich komt inschrijven bij de gemeente Brummen:

  • Alle personen die u wilt inschrijven in de gemeente Brummen, moeten bij de inschrijving aanwezig zijn;
  • Geldig reisdocument / identiteitsbewijs van iedere persoon die wordt ingeschreven;
  • Bewijs van uitschrijving als u komt van Aruba, CuraƧao, Sint Maarten, Bonaire, Saba of Sint Eustatius;
  • Originele documenten uit het buitenland van uzelf, uw partner en kinderen: bijvoorbeeld geboorteakte, huwelijksakte, echtscheidingsakte en/of soms een overlijdensakte;
  • Deze documenten moeten vaak worden gelegaliseerd en vertaald in het land van herkomst. Dit moet u zelf regelen. Hoe u dit doet, leest u op de website van de Rijksoverheid.

De gemeente mag u vragen om nog andere documenten te laten zien. Bijvoorbeeld een huur- of koopcontract van uw nieuwe woning in Nederland.

Blijft u korter dan 4 maanden in Nederland?

Dan kunt u zich niet inschrijven bij de gemeente als inwoner. U kunt zich wel inschrijven bij een RNI-loket als niet-ingezetene. U staat dan in het Register voor Niet-Ingezetenen (RNI). Er zijn 19 gemeenten met een RNI-loket. Deze Nederlandse gemeenten hebben een RNI-loket. Daar kunt u een afspraak maken om u in te schrijven. U mag zelf kiezen bij welke gemeente met RNI-loket u de afspraak maakt.