Ga naar de inhoud

Ratten en ander ongedierte

Overlast van bruine en zwarte ratten?

Ratten trekken met name in de koude periode van het jaar richting de huizen op zoek naar voedsel en schuiling. Er zijn een aantal zaken die u zelf kan doen om mogelijke overlast door ratten te beperken.

Wat kunt u zelf doen om overlast te voorkomen?

  • Laat geen eten liggen in en rondom uw woning (dus ook geen brood voor vogeltjes).
  • Zet geen afval los naast uw container. Zet uw huisvuil pas buiten op de dag dat de vuilniswagen langskomt.
  • Maak gaten en kieren in en om uw woning dicht.
  • Repareer kapotte rioolbuizen, regenpijpen en tegels.

Bestrijden van ratten mag wettelijk alleen wanneer er ook werende maatregelen zijn genomen. Er mogen geen giftige middelen gebruikt worden. Voorkomen is, ook met overlast door ratten, beter dan genezen!

Wat doen wij?

Wanneer er ratten in de openbare ruimte gesignaleerd worden, die overlast geven, dan zorgen wij voor bestrijding.

Ziet u ratten in de openbare ruimte? Geef het door via Fixi of bel ons via 0575-568 233. We laten de ratten dan bestrijden door een gediplomeerd bedrijf. Wanneer u last heeft van ratten bij uw woning, dan kunt u zelf een bestrijder inschakelen. De kosten zijn voor uw eigen rekening.

Heeft u een vleermuis in uw huis?

En heeft u behoefte aan een deskundige die u informatie kan geven over de vleermuizen? Neem dan contact met de Vleermuizenwerkgroep Gelderland. Ook kunt een vleermuis doorgeven via Fixi.

Ziekte van Lyme

Van een tekenbeet kunt u ziek worden. Controleer uzelf en anderen op tekenbeten nadat u ‘in het groen’ bent geweest. Bent u gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat u hem snel weghaalt. Meer informatie over tekenbeten en Lyme.

Wespen

Ziet u een wespennest in een openbaar plantsoen of park? Geef het door via Fixi. Heeft u een wespennest op uw eigen terrein? Neem zelf contact op met een bestrijder om het nest weg te laten halen. Dit is voor eigen rekening.

Bijenzwermen

Heeft u overlast van bijen in of rondom uw huis of heeft u een bijenzwerm geconstateerd?

Via de Nederlandse Bijenhoudersvereniging vindt u een imker bij u in de buurt. Klik op de landkaart op uw provincie en zoek vervolgens het dichtstbijzijnde bijenkorfje bij u in de buurt. Elke bijenkorf geeft een imkerafdeling weer. Als u op de bijenkorf klikt, komt u op de website van de desbetreffende imkerafdeling. Hier vindt u contactgegevens van imkers bij u in de buurt. In zowel Brummen als Eerbeek is een vereniging.

Geen bijen, maar hommels?

Kijk dan op de website van de KNNV. Hier vindt u allerlei informatie over hommels en advies wat te doen met een hommelnest.