Ga naar de inhoud

Buitenlandse akte registreren

Heeft u een buitenlandse geboorteakte, overlijdensakte, huwelijksakte, scheidingspapieren of andere akten? Dan moet u deze akte inschrijven (registreren) bij de gemeente.

Buitenlandse akte legaliseren

De meeste akten uit de Europese Unie (EU) zijn automatisch geldig in Nederland. U kunt deze akten laten registreren bij uw gemeente. De gemeente neemt de akte dan op in de Basisregistratie Perso-nen (BRP). In andere gevallen moet u uw akte eerst laten legaliseren

Buitenlandse akte vertalen

Heeft u een akte in het Engels, Frans of Duits? Dan hoeft u uw akte niet te laten vertalen. Heeft u een akte in een andere taal? Dan moet u uw akte wel laten vertalen voordat u de akte laat registreren. U moet uw akte dan laten vertalen door een be√ędigde vertaler in Nederland. Heeft u de akte buiten Nederland laten vertalen? Dan moet u de vertaling laten legaliseren.

Buitenlandse akte laten omzetten in een Nederlandse akte

Denkt u later nog een keer een afschrift van uw akte nodig te hebben? Dan kunt u ervoor kiezen om uw buitenlandse akte om te laten zetten in een Nederlandse akte. Voor iedereen die in Nederland woont, ongeacht de woonplaats, gebeurt die omzetting in de gemeente Den Haag.  Het omzetten van uw buitenlandse akte naar een Nederlandse akte is niet verplicht.