Ga naar de inhoud

Paspoort

Maak voor het aanvragen van een paspoort een afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Let op!

Een afspraak maken bij de gemeente is altijd gratis. Er zijn websites die aanbieden om voor u een afspraak met ons te maken, maar daar moet u voor betalen. Wij werken niet met andere partijen samen. Via de knop 'afspraak maken' kunt u gratis bij ons een afspraak maken. 

Meenemen

Neem het volgende mee als u een paspoort komt aanvragen:

 • Al uw oude reisdocument(en): paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig;
 • Een goed lijkende pasfoto die maximaal zes maand oud is en voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Voor een tweede paspoort: uw huidige 1e paspoort + bewijs dat u een tweede paspoort nodig heeft .

Vraagt u een paspoort aan voor uw minderjarige kind? Dan moet het kind meekomen bij zowel de aanvraag als het ophalen van het document. Breng daarnaast bij de aanvraag ook mee:

 • (kopie van) een geldig identiteitsbewijs van (beide) ouder(s) of gezaghebbende(n);
 • Een ingevulde verklaring van toestemming voor reisdocumenten (pdf, 219 kB) van (beide) ouder(s) of van degene(n) die het gezag over het kind hebben. 

Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven, dan kunt u vervangende toestemming vragen bij de Rechtbank.

Kosten en geldigheid

Op 9 maart 2014 is een geldigheidsduur van 10 jaar voor reisdocumenten voor volwassenen ingevoerd. Reisdocumenten die vóór die datum zijn uitgegeven, zijn 5 jaar geldig.

Paspoort Tarief 2024 Geldigheid
Tot en met 17 jaar € 63,40 5 jaar
Vanaf 18 jaar € 83,85 10 jaar
Extra kosten spoedaanvraag € 57,05  
Zakenpaspoort (vanaf 18 jaar) € 83,85 10 jaar

Verschil paspoort en identiteitskaart

De keuze voor een paspoort of een identiteitskaart (id-kaart) hangt af van uw wensen. Meer informatie over de verschillen tussen deze twee reisdocumenten vindt u op de website van Rijksoverheid

Tweede paspoort

Heeft u voor uw reizen een 2e Nederlands paspoort nodig? U kunt een 2e paspoort gebruiken als u:

 • naar verschillende landen reist die met elkaar in conflict zijn. Heeft u een stempel van het eerste land in uw paspoort? Dan komt u mogelijk het andere niet in. In dit geval kan een 2e paspoort u helpen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een lijst met landen die een conflict hebben
 • vaak een visum nodig heeft voor de landen waarnaar u reist. Stel uw paspoort is bij een ambassade voor en visumaanvraag. Zonder 2e paspoort kunt u dan niet naar het buitenland reizen.

Voorwaarden voor een 2e paspoort

U kunt een 2e Nederlands paspoort krijgen als:  

 • uw 1e paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is;
 • u naar een land reist waar u niet met een Nederlandse identiteitskaart heen kunt; 
 • u kunt aantonen een 2e paspoort nodig te hebben. Dit kan in eerste instantie aangetoond worden door uw huidige (1e) paspoort te overleggen waarin stempels en visa staan. In sommige gevallen is dit niet voldoende. Aanvullende bewijsstukken kunnen zijn: 
  • Een boeking van een reis naar een land dat volgens de lijst van Buitenlandse Zaken conflicteert met een land waarvan in het eerste paspoort een visum zit. 
  • Een boeking voor een reis en een bewijs dat het 1e paspoort is afgegeven bij een buitenlandse vertegenwoordiging voor de aanvraag van een visum. Geldigheid 2e paspoort.
  • Een zakelijk contract of een uitnodiging van een buitenlands bedrijf/ bedrijven.

Zakenpaspoort

Reist u veel voor zaken naar het buitenland en krijgt u veel visa in uw paspoort? Dan kunt u een zakenpaspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft. Een zakenpaspoort heeft meer bladzijden en meer ruimte voor visa. Voor de aanvraag van een zakenpaspoort gelden dezelfde voorwaarden als voor een  gewoon paspoort.

Ophalen

5 werkdagen na uw aanvraag ligt het paspoort klaar. Uw reisdocument kunt u tijdens openingstijden van de receptie in het gemeentehuis ophalen. Ophalen kan op dit moment nog zonder afspraak. Vanaf het voorjaar van 2024 kan ophalen uitsluitend nog op afspraak. Zodra deze wijziging ingaat, vermelden we dat op onze website. 

Spoedaanvraag

Paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Daarvoor betaalt u per 1 januari 2024 € 57,05 extra. Als u het paspoort aanvraagt, dan ligt deze in de regel na 2 werkdagen voor u klaar.
Bent u uw huidige paspoort kwijt, of is deze gestolen? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Vertrekt u vandaag al? Bel ons dan via 0575-568 233 om te informeren naar de aanvraag van een nooddocument. Meer informatie leest u ook op rijksoverheid.nl.

Lichamelijk of verstandelijk beperkt

Bent u lichamelijk of verstandelijk beperkt? Wilt u een paspoort aanvragen maar kunt u daarvoor niet naar de gemeente komen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 0575-568 233.

Kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. Bij verlies in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Als de vermissing is veroorzaakt door diefstal, zakkenrollerij, overval of een ander misdrijf, dan kan het verstandig zijn om van dit misdrijf wel aangifte te doen bij de politie. Is uw document in het buitenland verdwenen? Dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

De “Verklaring van vermissing” kunt u online invullen. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Dit is vooral handig als u snel de vermissing geregistreerd wilt hebben, zodat er geen misbruik van uw vermiste document gemaakt kan worden. Let op: u geeft hiermee dus alleen de vermissing door! Voor de aanvraag van een nieuw document moet u een afspraak maken om langs te komen op het gemeentehuis. U kunt de verklaring van vermissing ook aan de balie van het gemeentehuis invullen, gelijk met de aanvraag van een nieuw document. Bij vermissing van uw document is de normale levertijd van 5 werkdagen voor uw nieuwe document niet gegarandeerd.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is, het gezag heeft en/of met het kind mag reizen. Voor een alleen reizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane. Lees meer over grenscontrole bij verre reizen op de website van Rijksoverheid.

Neem in geval van twijfel de volgende papieren mee op reis: